Omezení studentských soutěží? Stanovisko Rady Učené společnosti k záměrům MŠMT

/ 24.08.2020 /

Se znepokojením sledujeme současnou diskusi o možném omezení oborových soutěží na základních a středních školách. Učená společnost uděluje každý rok ceny nadaným studentům, z nichž velká většina prošla často i několika z těchto soutěží. Tyto aktivity dokážou nadanou mládež motivovat a nasměrovat její zájem k mnoha vědním oblastem. Oborové soutěže se ale nedotýkají pouze skupiny mimořádně nadaných. Díky úsilí stovek pedagogů z celé republiky se do nich mohou každoročně zapojit desítky tisíc studentů, pro které tyto soutěže představují jeden z mála způsobů, jak už na škole získat zkušenosti s jejich budoucím oborem.

V minulých dnech se ukázalo, že v rámci připravovaných pravidel pro příští školní rok neplánuje MŠMT vyhlášení značné části těchto soutěží pro nadcházející školní rok. Chápeme snahu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky minimalizovat rizika spojená se současnou epidemiologickou situací. Plošná preventivní opatření vůči celostátním oborovým soutěžím bez ohledu na jejich specifika a aktuální epidemiologickou situaci v době jejich konání však považujeme za unáhlená. Použití podobně plošného přístupu v oblasti sportu by odpovídalo například roční pauze celé profesionální sportovní ligové soutěže, což je v současné době jen stěží představitelné.

Vedle aktuálního negativního dopadu bude navíc po ročním výpadku velmi obtížné celý ekosystém soutěží obnovit do původní podoby a rozsahu. Výrazné omezení oborových soutěží tak může narušit jednu z funkčních součástí našeho školství a dlouhodobě tak poškodit základní i aplikovaný výzkum v České republice.

S plným vědomím významu protiepidemických opatření proto věříme, že lze nalézt kompromis, který zajistí bezpečný průběh soutěží a minimalizuje dopad těchto opatření na kvalitu vzdělávání v naší zemi.

Za Radu Učené společnosti České republiky:
prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. - předseda
prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda
prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. – 2. místopředsedkyně
prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. – vědecký tajemník
prof. PhDr. František Čermák, DrSc.
RNDr. Šárka Nečasová, DSc.
RNDr. Ivo Starý, CSc.

29.09.21

Krásné společenské stroje: pozvánka na diskusi o umělé inteligenci a algoritmické teorii her

Učená společnost Vás srdečně zve na diskusi "Krásné společenské stroje: umělá inteligence a algoritmická teorie her". Diskutovat bude pět světových expertů: Jiří Matas (ČVUT), Tomáš Mikolov (CIIRC), Martin Schmid (Google DeepMind), Jan Vondrák (Stanford Univ.) a Lenka Zdeborová (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Diskuse se uskuteční 19. 10. 2021 od 16.00 hod. v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (místnost 206). Diskusi bude možno sledovat také na YouTube: http://spolecenske-stroje.jdem.cz.

Pozvánka (PDF)

29.09.21

Stříbrná medaile Senátu pro Helenu Illnerovou a Jiřího Grygara

Členové Učené společnosti prof. Helena Illnerová a dr. Jiří Grygar převzali 28. září 2021 z rukou předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila Stříbrnou pamětní medaili. Stříbrná medaile předsedy Senátu se uděluje od roku 2007 osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalším osobám, které vynikly ve svých oborech či vykonaly zvláštní čin. Od roku 2012 medaili uděluje předseda Senátu při příležitosti Dne české státnosti, tj. 28. září. Příležitostně může být předána během roku v případě návštěvy významných zahraničních osobností.

16.09.21

Pozvánka ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D.: Ekonomie a lidská nepozornost

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D. (CERGE-EI, Praha; Center for Economic and Policy Research, London): Ekonomie a lidská nepozornost. Přednášku je možné sledovat 21. 9. 2021 od 16:00 hod. na YouTube: http://matejka.jdem.cz

Pozvánka (PDF)