Otevřený dopis k hodnocení vědy a výzkumu

/ 18.10.2012 /

Otevřený dopis členů Učené společnosti ČR
                                                                                                            V Praze, 17. 10. 2012
RNDr. Petr Nečas
předseda vlády
Úřad vlády ČR
Nábřeží Edvarda Beneše 4

Vážený pane předsedo vlády,

obracíme se na Vás jako na předsedu Rady pro výzkum, vývoj a inovace vzhledem k aktuální situaci, týkající se principů hodnocení vědy a výzkumu v České republice. Současný způsob hodnocení založený na mechanickém sčítání výstupů jistě má své klady: probudil v celé naší vědecké komunitě povědomí, že vědu a výzkum je třeba hodnotit a že na jejich výstupech záleží. Dlouhodobé užívání tohoto podomácku vytvořeného nástroje by však vedlo k postupné degeneraci celého vědeckého prostředí, protože zaměňuje prostředek za cíl. Ve vědě a výzkumu jde přece o nové myšlenky, objevy a inovace, a ne o pouhé sbírání bodů. Za uplynulých 20 let jsme se opakovaně přesvědčili, že narychlo připravené reformy přinášejí více škody než užitku. Je proto potřeba přejít od svépomoci při hodnocení vědy a výzkumu k systému, který bude pečlivě a profesionálně připraven a prodiskutován za účasti odborné veřejnosti. Jenom takový systém se může stát základem nejen k rozdělování financí ze státního rozpočtu, ale i k řadě strategických rozhodnutí, týkajících se řízení vědy a výzkumu.

Systém hodnocení musí odpovídat dobrým mezinárodním zvyklostem a musí být dlouhodobě použitelný. Měl by být založen na důkladné analýze našich a zahraničních zkušeností s organizací vědy a s jejím hodnocením. Nezávislost a profesionalita mohou být zaručeny, jen pokud do přípravy bude významnou měrou zapojen odborný partner ze zahraničí. Hodnocení by mělo být založeno na srovnání s vědecky vyspělým světem. Mělo by být prováděno ve víceletých cyklech a podstatnou roli by mělo hrát „peer review“ za účasti zahraničních expertů, zaměřené nejen na předchozí výsledky, ale i na předpoklady budoucího rozvoje. Při postupném zavádění takového systému by nemělo být opomenuto  zkušební ověření jeho funkcí.

Vážený pane premiére, dovolujeme si na Vás tímto dopisem apelovat, abyste podpořil úsilí o vytvoření kvalitního systému hodnocení naší vědy a výzkumu. Jsme přesvědčeni, že jde o záležitost zásadního významu, kde rychlé a zdánlivě levné korekce stávajícího systému v lepším případě nepomohou a v horším případě uškodí.

S pozdravem

Jiří Bičák, Jan Bouzek, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Jiří Drahoš, Karel Dušek, Eduard Feireisl, Miloslav Feistauer, Jiří Forejt, Jiří Grygar, Petr Hájek, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Hollander, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jana Jurečková, Pavel Klener, Jiří Komárek, Jan Konvalinka, Josef Koutecký, Oldřich Kowalski, Jan Krajíček, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Michal Křížek, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Pavel Martásek, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Mojmír Petráň, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Ivan Raška, Blanka Říhová, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, Pavel Spunar, Jan Svoboda, Eva Syková, František Šmahel, Vladimír Špirko, Jiří Šponer, Jan Štěpán, Jan Švejnar, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Boris Vyskot, Helena Tlaskalová, Karel Ulbrich, Bedřich Velický, Slavomil Vencl, Bořivoj Vojtěšek, Jiří Wiedermann, Rudolf Zahradník, Jan Závada, Tomáš Zima

29.09.21

Krásné společenské stroje: pozvánka na diskusi o umělé inteligenci a algoritmické teorii her

Učená společnost Vás srdečně zve na diskusi "Krásné společenské stroje: umělá inteligence a algoritmická teorie her". Diskutovat bude pět světových expertů: Jiří Matas (ČVUT), Tomáš Mikolov (CIIRC), Martin Schmid (Google DeepMind), Jan Vondrák (Stanford Univ.) a Lenka Zdeborová (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Diskuse se uskuteční 19. 10. 2021 od 16.00 hod. v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (místnost 206). Diskusi bude možno sledovat také na YouTube: http://spolecenske-stroje.jdem.cz.

Pozvánka (PDF)

29.09.21

Stříbrná medaile Senátu pro Helenu Illnerovou a Jiřího Grygara

Členové Učené společnosti prof. Helena Illnerová a dr. Jiří Grygar převzali 28. září 2021 z rukou předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila Stříbrnou pamětní medaili. Stříbrná medaile předsedy Senátu se uděluje od roku 2007 osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalším osobám, které vynikly ve svých oborech či vykonaly zvláštní čin. Od roku 2012 medaili uděluje předseda Senátu při příležitosti Dne české státnosti, tj. 28. září. Příležitostně může být předána během roku v případě návštěvy významných zahraničních osobností.

16.09.21

Pozvánka ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D.: Ekonomie a lidská nepozornost

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D. (CERGE-EI, Praha; Center for Economic and Policy Research, London): Ekonomie a lidská nepozornost. Přednášku je možné sledovat 21. 9. 2021 od 16:00 hod. na YouTube: http://matejka.jdem.cz

Pozvánka (PDF)