15.09.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje II. sekce věd chemických Debata o etice vědecké práce a publikování; debatu povede prof. Dr. Joachim Heberle (Freie Universität Berlin)

25. – 28.09.2020

Odborná exkurze členů US do Západních Čech

20.10.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje III. sekce věd biologicko-medicínských prof. PhDr. Petr Svobodný, Ph.D. (Ústav dějin UK a archiv UK): Manželé Coriovi: jediná Nobelova cena za lékařství pro osobnosti z českých zemí

Nadační fond

Otevřený dopis k hodnocení vědy a výzkumu

/ 18.10.2012 /

Otevřený dopis členů Učené společnosti ČR
                                                                                                            V Praze, 17. 10. 2012
RNDr. Petr Nečas
předseda vlády
Úřad vlády ČR
Nábřeží Edvarda Beneše 4

Vážený pane předsedo vlády,

obracíme se na Vás jako na předsedu Rady pro výzkum, vývoj a inovace vzhledem k aktuální situaci, týkající se principů hodnocení vědy a výzkumu v České republice. Současný způsob hodnocení založený na mechanickém sčítání výstupů jistě má své klady: probudil v celé naší vědecké komunitě povědomí, že vědu a výzkum je třeba hodnotit a že na jejich výstupech záleží. Dlouhodobé užívání tohoto podomácku vytvořeného nástroje by však vedlo k postupné degeneraci celého vědeckého prostředí, protože zaměňuje prostředek za cíl. Ve vědě a výzkumu jde přece o nové myšlenky, objevy a inovace, a ne o pouhé sbírání bodů. Za uplynulých 20 let jsme se opakovaně přesvědčili, že narychlo připravené reformy přinášejí více škody než užitku. Je proto potřeba přejít od svépomoci při hodnocení vědy a výzkumu k systému, který bude pečlivě a profesionálně připraven a prodiskutován za účasti odborné veřejnosti. Jenom takový systém se může stát základem nejen k rozdělování financí ze státního rozpočtu, ale i k řadě strategických rozhodnutí, týkajících se řízení vědy a výzkumu.

Systém hodnocení musí odpovídat dobrým mezinárodním zvyklostem a musí být dlouhodobě použitelný. Měl by být založen na důkladné analýze našich a zahraničních zkušeností s organizací vědy a s jejím hodnocením. Nezávislost a profesionalita mohou být zaručeny, jen pokud do přípravy bude významnou měrou zapojen odborný partner ze zahraničí. Hodnocení by mělo být založeno na srovnání s vědecky vyspělým světem. Mělo by být prováděno ve víceletých cyklech a podstatnou roli by mělo hrát „peer review“ za účasti zahraničních expertů, zaměřené nejen na předchozí výsledky, ale i na předpoklady budoucího rozvoje. Při postupném zavádění takového systému by nemělo být opomenuto  zkušební ověření jeho funkcí.

Vážený pane premiére, dovolujeme si na Vás tímto dopisem apelovat, abyste podpořil úsilí o vytvoření kvalitního systému hodnocení naší vědy a výzkumu. Jsme přesvědčeni, že jde o záležitost zásadního významu, kde rychlé a zdánlivě levné korekce stávajícího systému v lepším případě nepomohou a v horším případě uškodí.

S pozdravem

Jiří Bičák, Jan Bouzek, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Jiří Drahoš, Karel Dušek, Eduard Feireisl, Miloslav Feistauer, Jiří Forejt, Jiří Grygar, Petr Hájek, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Hollander, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jana Jurečková, Pavel Klener, Jiří Komárek, Jan Konvalinka, Josef Koutecký, Oldřich Kowalski, Jan Krajíček, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Michal Křížek, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Pavel Martásek, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Mojmír Petráň, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Ivan Raška, Blanka Říhová, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, Pavel Spunar, Jan Svoboda, Eva Syková, František Šmahel, Vladimír Špirko, Jiří Šponer, Jan Štěpán, Jan Švejnar, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Boris Vyskot, Helena Tlaskalová, Karel Ulbrich, Bedřich Velický, Slavomil Vencl, Bořivoj Vojtěšek, Jiří Wiedermann, Rudolf Zahradník, Jan Závada, Tomáš Zima

26.06.20

Členové Učené společnosti ČR podporují svobodu projevu – reakce na případ Tomáše Hudlického

„Věříme, že svobodná výměna myšlenek je klíčovou podmínkou pro hledání pravdy a že upřímně vyjádřené názory by měly být zkoumány, zpochybňovány nebo vyvraceny, ale neměly by být cenzurovány nebo potlačovány,“ říká 45 členů Učené společnosti v prohlášení, jímž reagují na okolnosti, za nichž byl stažen názorový článek prof. Tomáše Hudlického z časopisu Angewandte Chemie. Celé prohlášení je v těle zprávy.

24.06.20

Dopis Jana Konvalinky rektoru Brockovy univerzity (kauza Tomáše Hudlického)

„Názory mohou a mají být zpochybňovány, rozporovány nebo vyvraceny, ale nikdy by neměly být umlčovány. Abychom byli schopni přemýšlet, musíme mít právo ptát se, zkoumat, a dokonce se mýlit nebo se někoho dotknout,“ píše doc. Jan Konvalinka, biochemik z Ústavu organické chemie a biochemie, prorektor Univerzity Karlovy, rektoru Brockovy univerzity v dopise týkajícím se staženého článku prof. Tomáše Hudlického a reakcí, které tento článek vyvolal. Text dopisu v těle zprávy.

23.06.20

Julius Lukeš je mezi 75 vědci, kteří vyzvali k vytvoření Evropské nadace pro prevenci environmentálních a zdravotních krizí

Zatím 75 evropských vědců (včetně Françoise Barré-Sinoussiové, nositelky Nobelovy ceny za objev HIV) se podepsalo pod výzvu evropským mecenášům k vytvoření nadace pro prevenci environmentálních a zdravotních krizí. Cílem je shromáždit 20 miliard € s tím, že roční výnosy by sloužily k podpoře výzkumu souvisejícího s lidským zdravím a s životním prostředím, část základního jmění by byla k dispozici pro rychlou reakci v krizových dobách. Pod výzvou je podepsán i člen Učené společnosti České republiky, ředitel Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR prof. Julius Lukeš. Text výzvy je v těle zprávy.