Otevřený dopis ministru školství – žádost o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“

/ 11.01.2021 /

Ing. Robert Plaga, Ph.D.

ministr školství, mládeže a tělovýchovy

V Praze a Českých Budějovicích, dne 8. 1. 2021

Vážený pane ministře,

dovolujeme si obrátit se na Vás s žádostí o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“. Ukončení financování tohoto programu by mělo dalekosáhlý negativní dopad na rozvoj molekulárně-biologického a biomedicínského výzkumu v České republice. Tento krok by nepochybně rovněž uškodil renomé České republiky v mezinárodní vědecké komunitě.

EMBO (European Molecular Biology Organization) patří mezi přední mezinárodní výzkumné organizace a sdružuje velkou řadu evropských vědeckých kapacit v oboru molekulární a buněčné biologie. EMBO se mj. dlouhodobě a systematicky věnuje podpoře začínajících vědců. Založení vlastní vědecké skupiny a její etablování v mezinárodní vědecké komunitě je kritickým krokem v nezávislé vědecké kariéře. Výzkumné týmy jsou v době svého vzniku nesmírně zranitelné. Je obdivuhodné, že si s podporou EMBO programů v České republice úspěšně vybudovalo vlastní laboratoře již 23 vědců. Program „EMBO Installation Grant“ proto významným a jedinečným způsobem přispívá k zajištění budoucnosti biomedicínského výzkumu v České republice.

Rádi bychom Vás proto požádali, abyste záležitosti „EMBO Installation Grant“ věnoval nezbytnou pozornost a zachoval podporu programu, bude-li to ve finančních možnostech Ministerstva školství a mládeže České republiky.

Srdečně děkujeme a přejeme pevné zdraví v roce 2021.

Jménem Rady Učené společnosti České republiky

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. – předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda

prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. – 2. místopředsedkyně

a

prof. Mgr. Jiří Damborský, Ph.D. – člen Učené společnosti ČR, bývalý držitel EMBO Installation Grant

Dopis ve formátu PDF

18.05.22

Novým předsedou Učené společnosti České republiky se stal Libor Grubhoffer

Učená společnost České republiky má nového předsedu. S účinností od 17. května 2022 se jím na dva roky stal prof. Libor Grubhoffer, dosavadní 1. místopředseda společnosti, bývalý rektor Jihočeské univerzity a stávající ředitel Biologického centra AV ČR. Střídá prof. Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

16.05.22

Medaile a ceny Učené společnosti České republiky 2022

Učená společnost České republiky na svém XXVIII. valném shromáždění 16. května 2022 udělila medaile za zásluhy o rozvoj vědy a ceny významným vědcům, vědeckým novinářům, pedagogům a talentovaným středoškolským studentům.

10.05.22

The Future of Energy: přednášky v rámci XXVIII. valného shromáždění Učené společnosti

Jak se museí elektrická distribuční soustava, má-li zvládnout rostoucí podíl obnovitelných zdrojů? Jak využít chemické procesy pro skladování elektrické energie? Jaké jsou sociální a ekonomické aspekty probíhající transformace? Na tyto a další otázky odpoví přednáškový blok, který je součástí XXVIII. valného shromáždění Učené společnosti v pondělí 16. května 2022. Přednášky lze sledovat online.