Otevřený dopis ministru školství – žádost o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“

/ 11.01.2021 /

Ing. Robert Plaga, Ph.D.

ministr školství, mládeže a tělovýchovy

V Praze a Českých Budějovicích, dne 8. 1. 2021

Vážený pane ministře,

dovolujeme si obrátit se na Vás s žádostí o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“. Ukončení financování tohoto programu by mělo dalekosáhlý negativní dopad na rozvoj molekulárně-biologického a biomedicínského výzkumu v České republice. Tento krok by nepochybně rovněž uškodil renomé České republiky v mezinárodní vědecké komunitě.

EMBO (European Molecular Biology Organization) patří mezi přední mezinárodní výzkumné organizace a sdružuje velkou řadu evropských vědeckých kapacit v oboru molekulární a buněčné biologie. EMBO se mj. dlouhodobě a systematicky věnuje podpoře začínajících vědců. Založení vlastní vědecké skupiny a její etablování v mezinárodní vědecké komunitě je kritickým krokem v nezávislé vědecké kariéře. Výzkumné týmy jsou v době svého vzniku nesmírně zranitelné. Je obdivuhodné, že si s podporou EMBO programů v České republice úspěšně vybudovalo vlastní laboratoře již 23 vědců. Program „EMBO Installation Grant“ proto významným a jedinečným způsobem přispívá k zajištění budoucnosti biomedicínského výzkumu v České republice.

Rádi bychom Vás proto požádali, abyste záležitosti „EMBO Installation Grant“ věnoval nezbytnou pozornost a zachoval podporu programu, bude-li to ve finančních možnostech Ministerstva školství a mládeže České republiky.

Srdečně děkujeme a přejeme pevné zdraví v roce 2021.

Jménem Rady Učené společnosti České republiky

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. – předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda

prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. – 2. místopředsedkyně

a

prof. Mgr. Jiří Damborský, Ph.D. – člen Učené společnosti ČR, bývalý držitel EMBO Installation Grant

Dopis ve formátu PDF

29.09.21

Krásné společenské stroje: pozvánka na diskusi o umělé inteligenci a algoritmické teorii her

Učená společnost Vás srdečně zve na diskusi "Krásné společenské stroje: umělá inteligence a algoritmická teorie her". Diskutovat bude pět světových expertů: Jiří Matas (ČVUT), Tomáš Mikolov (CIIRC), Martin Schmid (Google DeepMind), Jan Vondrák (Stanford Univ.) a Lenka Zdeborová (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Diskuse se uskuteční 19. 10. 2021 od 16.00 hod. v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (místnost 206). Diskusi bude možno sledovat také na YouTube: http://spolecenske-stroje.jdem.cz.

Pozvánka (PDF)

29.09.21

Stříbrná medaile Senátu pro Helenu Illnerovou a Jiřího Grygara

Členové Učené společnosti prof. Helena Illnerová a dr. Jiří Grygar převzali 28. září 2021 z rukou předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila Stříbrnou pamětní medaili. Stříbrná medaile předsedy Senátu se uděluje od roku 2007 osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalším osobám, které vynikly ve svých oborech či vykonaly zvláštní čin. Od roku 2012 medaili uděluje předseda Senátu při příležitosti Dne české státnosti, tj. 28. září. Příležitostně může být předána během roku v případě návštěvy významných zahraničních osobností.

16.09.21

Pozvánka ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D.: Ekonomie a lidská nepozornost

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D. (CERGE-EI, Praha; Center for Economic and Policy Research, London): Ekonomie a lidská nepozornost. Přednášku je možné sledovat 21. 9. 2021 od 16:00 hod. na YouTube: http://matejka.jdem.cz

Pozvánka (PDF)