Otevřený dopis ministru školství – žádost o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“

/ 11.01.2021 /

Ing. Robert Plaga, Ph.D.

ministr školství, mládeže a tělovýchovy

V Praze a Českých Budějovicích, dne 8. 1. 2021

Vážený pane ministře,

dovolujeme si obrátit se na Vás s žádostí o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“. Ukončení financování tohoto programu by mělo dalekosáhlý negativní dopad na rozvoj molekulárně-biologického a biomedicínského výzkumu v České republice. Tento krok by nepochybně rovněž uškodil renomé České republiky v mezinárodní vědecké komunitě.

EMBO (European Molecular Biology Organization) patří mezi přední mezinárodní výzkumné organizace a sdružuje velkou řadu evropských vědeckých kapacit v oboru molekulární a buněčné biologie. EMBO se mj. dlouhodobě a systematicky věnuje podpoře začínajících vědců. Založení vlastní vědecké skupiny a její etablování v mezinárodní vědecké komunitě je kritickým krokem v nezávislé vědecké kariéře. Výzkumné týmy jsou v době svého vzniku nesmírně zranitelné. Je obdivuhodné, že si s podporou EMBO programů v České republice úspěšně vybudovalo vlastní laboratoře již 23 vědců. Program „EMBO Installation Grant“ proto významným a jedinečným způsobem přispívá k zajištění budoucnosti biomedicínského výzkumu v České republice.

Rádi bychom Vás proto požádali, abyste záležitosti „EMBO Installation Grant“ věnoval nezbytnou pozornost a zachoval podporu programu, bude-li to ve finančních možnostech Ministerstva školství a mládeže České republiky.

Srdečně děkujeme a přejeme pevné zdraví v roce 2021.

Jménem Rady Učené společnosti České republiky

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. – předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda

prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. – 2. místopředsedkyně

a

prof. Mgr. Jiří Damborský, Ph.D. – člen Učené společnosti ČR, bývalý držitel EMBO Installation Grant

Dopis ve formátu PDF

29.09.22

Pozvánka na Palackého přednášku Urse Heftricha: Literární překlad jako tvořivá komparatistika

Urs Heftrich ze Slovanského institutu Univerzity v Heidelbergu je odborníkem na českou poezii 20. století, kterou také překládá. Básnický překlad je pro něj tvůrčím výkonem na hranici mezi odbornou a uměleckou aktivitou, jejímž zázemím je literární komparatistika. Jeho přednáška se uskuteční 1. listopadu 2022 v 16 h v refektáři MFF UK (Malostranské náměstí 2/25).

23.09.22

Odešel prof. Luboslav Stárka, přední osobnost nejen české endokrinologie

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 17. září 2022 ve věku 91 let zemřel emeritní člen Učené společnosti, prof. MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc.

13.09.22

Veřejná diskuse: Současný stav hodnocení vědy v ČR

Učená společnost České republiky srdečně zve v úterý 20. září od 16 hodin na diskusi o hodnocení vědy a o jeho využití v řízení a financování výzkumu v ČR.