Otevřený dopis ministru školství – žádost o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“

/ 11.01.2021 /

Ing. Robert Plaga, Ph.D.

ministr školství, mládeže a tělovýchovy

V Praze a Českých Budějovicích, dne 8. 1. 2021

Vážený pane ministře,

dovolujeme si obrátit se na Vás s žádostí o zachování finanční podpory „EMBO Installation Grant“. Ukončení financování tohoto programu by mělo dalekosáhlý negativní dopad na rozvoj molekulárně-biologického a biomedicínského výzkumu v České republice. Tento krok by nepochybně rovněž uškodil renomé České republiky v mezinárodní vědecké komunitě.

EMBO (European Molecular Biology Organization) patří mezi přední mezinárodní výzkumné organizace a sdružuje velkou řadu evropských vědeckých kapacit v oboru molekulární a buněčné biologie. EMBO se mj. dlouhodobě a systematicky věnuje podpoře začínajících vědců. Založení vlastní vědecké skupiny a její etablování v mezinárodní vědecké komunitě je kritickým krokem v nezávislé vědecké kariéře. Výzkumné týmy jsou v době svého vzniku nesmírně zranitelné. Je obdivuhodné, že si s podporou EMBO programů v České republice úspěšně vybudovalo vlastní laboratoře již 23 vědců. Program „EMBO Installation Grant“ proto významným a jedinečným způsobem přispívá k zajištění budoucnosti biomedicínského výzkumu v České republice.

Rádi bychom Vás proto požádali, abyste záležitosti „EMBO Installation Grant“ věnoval nezbytnou pozornost a zachoval podporu programu, bude-li to ve finančních možnostech Ministerstva školství a mládeže České republiky.

Srdečně děkujeme a přejeme pevné zdraví v roce 2021.

Jménem Rady Učené společnosti České republiky

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. – předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda

prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. – 2. místopředsedkyně

a

prof. Mgr. Jiří Damborský, Ph.D. – člen Učené společnosti ČR, bývalý držitel EMBO Installation Grant

Dopis ve formátu PDF

30.01.23

Blahopřání zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi

Vážený pane prezidente, milý pane generále,

blahopřejeme Vám ke zvolení prezidentem naší země, radujeme se s Vámi z výrazného volebního úspěchu a jsme na Vás patřičně hrdí. Vážíme si toho, že jste přišel před dvěma lety mezi nás do veřejné diskuse Učené společnosti ČR...

25.01.23

Ve věku 87 let zemřel prof. Josef Paldus

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v neděli 15. ledna 2023 zemřel po krátké nemoci ve věku 87 let zahraniční člen Učené společnosti prof. Josef Paldus, významný světový chemik, emeritní profesor aplikované matematiky na University of Waterloo v kanadském Ontariu. Věnoval se především kvantové chemii a zejména jejím matematickým aspektům.

12.01.23

Ceny pro středoškolské studenty 2023

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu.