10.12.2019

Adventní setkání

21.01.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje I. sekce věd matematicko-fyzikálníchPřednáška: D. Černý: Etika umělé inteligence

18.02.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje II. sekce věd chemických

Nadační fond

Otevřený dopis předsedovi vlády

/ 03.02.2012 /

Vážený pane předsedo vlády,

jako vědci jsme si dobře vědomi toho, že většina nemusí mít vždy pravdu. Jako občané také chápeme, že při bránění pravdy je někdy třeba se postavit proti všem, jak nám to Masaryk a Havel ukázali svým příkladem. Vy jste se ale postavil proti všem kontinentálním členům Evropské unie ne proto, abyste hájil pravdu, ale protože, jak sám říkáte, nám pakt o rozpočtové kázni nic výhodného nepřináší. Je politováníhodné a těžko pochopitelné, že toto říká předseda vlády, která si rozpočtovou kázeň sama dala do vínku. Ještě méně pochopitelná je představa, že by se národní zájmy České republiky tak osudově lišily od národních zájmů Slovenska, Polska, Francie, Německa, či dalších blízkých zemí EU. Nejhorší ale je, že nás Vaše „ne“ směřuje zpět na periferii Evropy, odkud jsme se jen nedávno vrátili do rodiny civilizovaných evropských států.

Jak řekl i bývalý americký president Bush: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“ Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit.

Pane premiére, dovolujeme si Vás ujistit, že vláda, která se odhodlá k obratu ke konstruktivnímu a zodpovědnému chování v rámci Evropské unie, bude mít v tomto kroku naši podporu.

S úctou

Jan Bouzek, Jiří Bičák, Petr Čársky, Karel  Dušek, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Pavel Kratochvíl, Jan Květ, Julius Lukeš, Ivo Možný, Jiří Musil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Blanka Říhová, Detlef Schröder, Vladimír Sklenář, Jan Svoboda, Jiří Šponer, Pavel Špunar, Helena Tlaskalová-Hogenová, Karel Ulbrich, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Rudolf Zahradník

Signatáři jsou členové Učené společnosti ČR

K dopisu, který vyjadřuje názor výše podepsaných členů, není ale oficiálním stanoviskem Učené společnosti ČR, se dále připojily tyto osobnosti:

Václav Hořejší (imunulog)

Ivo Starý (chemik)

Josef Chlachula (astronom a popularizátor)

Petr Konvalinka (vysokoškolský pedagog)

Petr Volf (parazitolog)

Václav Zizler (matematik)

Ladislav Machala (lékař a vysokoškolský pedagog)

Aleksi Šedo (vysokoškolský pedagog)

Petr Závada (fyzik)

Václav Rejholec (jaderný chemik)

Magdalena Rejholcová (biochemička)

Pavel Majer (chemik)

Odpověď předsedy vlády:

26.11.19

Prof Miroslav Bárta získal Národní cenu vlády Česká hlava

Člen Učené společnosti prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. (Filozofická fakulta UK) převzal 25. 11. 2019 Národní cenu vlády Česká hlava. Profesor Bárta je významný český egyptolog a archeolog, zabývá se vývojem starověkých civilizací, vztahem člověka a přírodního prostředí a dlouhodobě též vývojem komplexních společností. Je vedoucím projektu Českého egyptologického ústavu pro archeologické a environmentální výzkumy v Egyptě a Súdánu. Jeho hlavním badatelským zájmem je období stavitelů pyramid za Staré říše.

19.11.19

Vystoupení prof. RNDr. Blanky Říhové, DrSc. v pořadu „Boj za pravdu“

Předsedkyně Učené společnosti prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., vystoupila v úterý 12. 11. 2019 spolu s přednostou Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty UK, teologem Mgr. Marem Váchou, Ph.D., v přímém přenosu měsíčníku FOCUS Václava Moravce na téma „Boj za pravdu“. V pořadu dále vystoupili prezidentka Slovenské republiky paní Zuzana Čaputová a předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský. Vysílání z Betlémské kaple se zúčastnilo také 400 studentů středních a vysokých škol, kteří hostům kladli otázky.
Pořad je možné zhlédnout zde

19.11.19

Jmenování prof. RNDr. Jana Trlifaje, DSc. za Fellow of the American Mathematical Society

Člen Učené společnosti prof. RNDr. Jan Trlifaj, DSc., byl jmenován za Fellow of the American Mathematical Society (AMS).
Tisková zpráva AMS  | Seznam letos jmenovaných Fellows