15.12.2020

Otevřený dopis předsedovi vlády

/ 03.02.2012 /

Vážený pane předsedo vlády,

jako vědci jsme si dobře vědomi toho, že většina nemusí mít vždy pravdu. Jako občané také chápeme, že při bránění pravdy je někdy třeba se postavit proti všem, jak nám to Masaryk a Havel ukázali svým příkladem. Vy jste se ale postavil proti všem kontinentálním členům Evropské unie ne proto, abyste hájil pravdu, ale protože, jak sám říkáte, nám pakt o rozpočtové kázni nic výhodného nepřináší. Je politováníhodné a těžko pochopitelné, že toto říká předseda vlády, která si rozpočtovou kázeň sama dala do vínku. Ještě méně pochopitelná je představa, že by se národní zájmy České republiky tak osudově lišily od národních zájmů Slovenska, Polska, Francie, Německa, či dalších blízkých zemí EU. Nejhorší ale je, že nás Vaše „ne“ směřuje zpět na periferii Evropy, odkud jsme se jen nedávno vrátili do rodiny civilizovaných evropských států.

Jak řekl i bývalý americký president Bush: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“ Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit.

Pane premiére, dovolujeme si Vás ujistit, že vláda, která se odhodlá k obratu ke konstruktivnímu a zodpovědnému chování v rámci Evropské unie, bude mít v tomto kroku naši podporu.

S úctou

Jan Bouzek, Jiří Bičák, Petr Čársky, Karel  Dušek, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Pavel Kratochvíl, Jan Květ, Julius Lukeš, Ivo Možný, Jiří Musil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Blanka Říhová, Detlef Schröder, Vladimír Sklenář, Jan Svoboda, Jiří Šponer, Pavel Špunar, Helena Tlaskalová-Hogenová, Karel Ulbrich, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Rudolf Zahradník

Signatáři jsou členové Učené společnosti ČR

K dopisu, který vyjadřuje názor výše podepsaných členů, není ale oficiálním stanoviskem Učené společnosti ČR, se dále připojily tyto osobnosti:

Václav Hořejší (imunulog)

Ivo Starý (chemik)

Josef Chlachula (astronom a popularizátor)

Petr Konvalinka (vysokoškolský pedagog)

Petr Volf (parazitolog)

Václav Zizler (matematik)

Ladislav Machala (lékař a vysokoškolský pedagog)

Aleksi Šedo (vysokoškolský pedagog)

Petr Závada (fyzik)

Václav Rejholec (jaderný chemik)

Magdalena Rejholcová (biochemička)

Pavel Majer (chemik)

Odpověď předsedy vlády:

23.11.20

Pozvánka na online přednášku doc. PhDr. Jana Němečka, Ph.D.: Protinacistický zahraniční odboj: obnovení československého státu v exilu"

Učená společnost ČR Vás srdečně zve na přednášku doc. PhDr. Jana Němečka, Ph.D.: Protinacistický zahraniční odboj: obnovení československého státu v exilu", která se koná v úterý 24. 11. 2020 v 16:00 hod online na YouTube: bit.ly/zahr-odboj. Dnes již na dobu druhé světové války a československý zápas za obnovu samostatnosti nahlížíme jako na něco přirozeného, ba samozřejmého, co naši předci vítězně vybojovali. Ovšem když se podíváme na prvá léta tohoto boje, vidíme, že byly okamžiky, kdy obnova Československa visela takřka na vlásku, a jen nesmírné úsilí aktérů dokázalo udržet kontinuitu československé státnosti.

Pozvánka (PDF, 323 kB)

10.11.20

Podpora Učené společnosti ze strany MFF UK, PřF UK a RUK

Na základě jednání, která probíhala v průběhu roku 2020, se zástupci MFF UK a PřF UK ve shodě s rektorátem UK dohodli se zástupci Učené společnosti České republiky na dlouhodobé podpoře snahy Učené společnosti oceňovat úspěšné české vědce a přispět k další popularizaci české vědy.

03.11.20

Úmrtí člena Učené společnosti prof. Ing. Karla Duška, DrSc., dr.h.c.

30. října 2020 zemřel ve věku 90 let zakládající člen Učené společnosti prof. Karel Dušek, významný chemik, jehož odborným zájmem byly struktura a vlastnosti makromolekul. Jedním z jeho nejdůležitějších úspěchů byla teoretická předpověď diskontinuálního fázového přechodu v gelech. Tato jeho teorie byla později též experimentálně ověřena. Mnoho let také působil v Nadačním fondu pro podporu vědy při Učené společnosti České republiky. Jeho hlavním působištěm byl Ústav makromolekurání chemie AV ČR, v. v. i. Pracoval také jako hostující profesor na univerzitách ve Francii, USA a Velké Británii. Od roku 1996 byl Karel Dušek mimořádným profesorem na katedře bioinženýrství na univerzitě v Utahu.