16.01.2018

Otevřený dopis předsedovi vlády

/ 03.02.2012 /

Vážený pane předsedo vlády,

jako vědci jsme si dobře vědomi toho, že většina nemusí mít vždy pravdu. Jako občané také chápeme, že při bránění pravdy je někdy třeba se postavit proti všem, jak nám to Masaryk a Havel ukázali svým příkladem. Vy jste se ale postavil proti všem kontinentálním členům Evropské unie ne proto, abyste hájil pravdu, ale protože, jak sám říkáte, nám pakt o rozpočtové kázni nic výhodného nepřináší. Je politováníhodné a těžko pochopitelné, že toto říká předseda vlády, která si rozpočtovou kázeň sama dala do vínku. Ještě méně pochopitelná je představa, že by se národní zájmy České republiky tak osudově lišily od národních zájmů Slovenska, Polska, Francie, Německa, či dalších blízkých zemí EU. Nejhorší ale je, že nás Vaše „ne“ směřuje zpět na periferii Evropy, odkud jsme se jen nedávno vrátili do rodiny civilizovaných evropských států.

Jak řekl i bývalý americký president Bush: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“ Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit.

Pane premiére, dovolujeme si Vás ujistit, že vláda, která se odhodlá k obratu ke konstruktivnímu a zodpovědnému chování v rámci Evropské unie, bude mít v tomto kroku naši podporu.

S úctou

Jan Bouzek, Jiří Bičák, Petr Čársky, Karel  Dušek, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Pavel Kratochvíl, Jan Květ, Julius Lukeš, Ivo Možný, Jiří Musil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Blanka Říhová, Detlef Schröder, Vladimír Sklenář, Jan Svoboda, Jiří Šponer, Pavel Špunar, Helena Tlaskalová-Hogenová, Karel Ulbrich, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Rudolf Zahradník

Signatáři jsou členové Učené společnosti ČR

K dopisu, který vyjadřuje názor výše podepsaných členů, není ale oficiálním stanoviskem Učené společnosti ČR, se dále připojily tyto osobnosti:

Václav Hořejší (imunulog)

Ivo Starý (chemik)

Josef Chlachula (astronom a popularizátor)

Petr Konvalinka (vysokoškolský pedagog)

Petr Volf (parazitolog)

Václav Zizler (matematik)

Ladislav Machala (lékař a vysokoškolský pedagog)

Aleksi Šedo (vysokoškolský pedagog)

Petr Závada (fyzik)

Václav Rejholec (jaderný chemik)

Magdalena Rejholcová (biochemička)

Pavel Majer (chemik)

Odpověď předsedy vlády:

14.12.17

Předání Ceny Františka Nušla prof. Jiřímu Bičákovi

V pátek 8. prosince ve Velké aule Karolina při oslavách 100. výročí České astronomické společnosti bylo nejvyšší ocenění udělované touto společností „Cena Františka Nušla“ předána prof. Jiřímu Bičákovi, místopředsedovi Učené společnosti, za vědecké a pedagogické práce v oblasti teoretické fyziky, astronomie a astofyziky.

11.12.17

Udělení ceny Neuron za přínos světové vědě členům Učené společnosti

Členové Učené společnosti chemik Emil Paleček, historik František Šmahel a zahraniční člen US biolog Josef Svoboda převzali 6. prosince 2017 Cenu Neuron za přínos světové vědě. Toto ocenění je udělováno každoročně významným a výjimečným představitelům a představitelkám vědy působícím doma v Česku i v zahraničí, kteří ve svém oboru dosáhli velkých úspěchů a jsou vzorem a inspirací další generaci vědců. Vědce a vědkyně oceňuje Nadační fond Neuron v oborech biologie, computer science, fyzika, chemie, matematika, medicína a společenské vědy.

04.12.17

3. prosince 2017 převzal Cenu Invence, cenu společnosti Kapsch člen Učené společnosti prof. Mgr. Jiří Damborský, Dr.

Prof. Damborský si získal celosvětové renomé vývojem nových softwarových nástrojů pro inženýrství proteinů a systematickým studiem enzymů dehalogenas. Kombinací metod řízené evoluce a počítačových simulací se mu daří dramaticky zvyšovat aktivitu a stabilitu těchto enzymů tak, že dokáží v průmyslových odpadních vodách efektivně přeměňovat jedovaté sloučeniny, neutralizovat chemické zbraně nebo produkovat farmaceuticky zajímavé látky. Vyvíjí rovněž růstové faktory pro kultivace kmenových buněk a rychlé hojení ran.