20.10.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje III. sekce věd biologicko-medicínských prof. PhDr. Petr Svobodný, Ph.D. (Ústav dějin UK a archiv UK): Manželé Coriovi: jediná Nobelova cena za lékařství pro osobnosti z českých zemí

27.10.2020

Mimořádná přednáška

zajišťuje: II. sekce věd chemických

24.11.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje IV. sekce věd společenských a humanitních doc. Jan Němeček, DrSc. (Historický ústav AV ČR): Protinacistický zahraniční odboj: obnovení československého státu v exilu

Nadační fond

Otevřený dopis předsedovi vlády

/ 03.02.2012 /

Vážený pane předsedo vlády,

jako vědci jsme si dobře vědomi toho, že většina nemusí mít vždy pravdu. Jako občané také chápeme, že při bránění pravdy je někdy třeba se postavit proti všem, jak nám to Masaryk a Havel ukázali svým příkladem. Vy jste se ale postavil proti všem kontinentálním členům Evropské unie ne proto, abyste hájil pravdu, ale protože, jak sám říkáte, nám pakt o rozpočtové kázni nic výhodného nepřináší. Je politováníhodné a těžko pochopitelné, že toto říká předseda vlády, která si rozpočtovou kázeň sama dala do vínku. Ještě méně pochopitelná je představa, že by se národní zájmy České republiky tak osudově lišily od národních zájmů Slovenska, Polska, Francie, Německa, či dalších blízkých zemí EU. Nejhorší ale je, že nás Vaše „ne“ směřuje zpět na periferii Evropy, odkud jsme se jen nedávno vrátili do rodiny civilizovaných evropských států.

Jak řekl i bývalý americký president Bush: „Pokud se nepodílíš na řešení problému, jsi sám problémem.“ Domníváme se, že je na čase, aby se Česká republika přestala chovat jako nevyzpytatelný potížista a aby se jako sebevědomá a bohatá země přidala k zemím, které se snaží problémy Evropské unie řešit.

Pane premiére, dovolujeme si Vás ujistit, že vláda, která se odhodlá k obratu ke konstruktivnímu a zodpovědnému chování v rámci Evropské unie, bude mít v tomto kroku naši podporu.

S úctou

Jan Bouzek, Jiří Bičák, Petr Čársky, Karel  Dušek, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Zdeněk Havlas, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Pavel Kratochvíl, Jan Květ, Julius Lukeš, Ivo Možný, Jiří Musil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Emil Paleček, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Karel Procházka, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Blanka Říhová, Detlef Schröder, Vladimír Sklenář, Jan Svoboda, Jiří Šponer, Pavel Špunar, Helena Tlaskalová-Hogenová, Karel Ulbrich, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Rudolf Zahradník

Signatáři jsou členové Učené společnosti ČR

K dopisu, který vyjadřuje názor výše podepsaných členů, není ale oficiálním stanoviskem Učené společnosti ČR, se dále připojily tyto osobnosti:

Václav Hořejší (imunulog)

Ivo Starý (chemik)

Josef Chlachula (astronom a popularizátor)

Petr Konvalinka (vysokoškolský pedagog)

Petr Volf (parazitolog)

Václav Zizler (matematik)

Ladislav Machala (lékař a vysokoškolský pedagog)

Aleksi Šedo (vysokoškolský pedagog)

Petr Závada (fyzik)

Václav Rejholec (jaderný chemik)

Magdalena Rejholcová (biochemička)

Pavel Majer (chemik)

Odpověď předsedy vlády:

17.09.20

Úmrtí zakládajícího člena Učené společnosti doc. Luboše Perka

17. září 2020 zemřel ve věku 101 let zakládající člen Učené společnosti a její doyen doc. RNDr. Luboš Perek, DrSc., dr. h. c. Patřil k našim nejvýznamnějším astronomům. Do dějin se nesmazatelně zapsal jako člověk, který pomohl definovat kosmický prostor, jako první upozornil na problematiku kosmického smetí a byl zároveň učitelem nejvýznamnějším československým astronomům. Narodil se 26. července 1919 v Praze. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity.

15.09.20

Vyjádření Rady Učené společnosti ČR k současnému řešení pandemie COVID-19

Rada Učené společnosti ČR vyzývá Vládu České republiky, aby další postup tlumení současné koronavirové pandemie opírala výlučně o názory kompetentních odborníků z oblasti hygieny, epidemiologie a infekčního lékařství. Považujeme za nevhodné, aby zásadní rozhodnutí v tak složitých záležitostech, jakými jsou protipandemická opatření, činila vláda nekonsistentně a chaoticky. Text celého prohlášení v příspěvku...

09.09.20

Pozvánka na on-line diskusi "Etika vědecké práce"

Učená společnost Vás srdečně zve na diskusi "Etika vědecké práce". Diskuse se uskuteční 15. září 2020 od 16:00 hod. on-line na YouTube: http://etika.jdem.cz. Diskutovat budou prof. Olga Lomová (Filozofická fakulta UK), prof. Jaroslav Petr (VÚŽV), prof. Petr Slavíček (VŠCHT) a Dr. Marek Vácha (Ústav etiky 3. LF UK).
Pozvánka (PDF, 322 kB)
Záznam diskuse na YouTube