15.01.2019

Otevřený dopis prezidentu republiky

/ 22.05.2013 /

Vážený pane prezidente,

Vaše  předem ohlášené rozhodnutí ve věci jmenování docenta Martina C. Putny profesorem nás zaskočilo, protože je zcela nepřijatelným zásahem do akademických svobod. Akademickou kvalifikaci, o které rozhoduje votum vědecké rady univerzity,  nelze zvenčí omezit na základě chování kandidáta, pokud nepřekročí meze zákona. V tomto ohledu se musíme zastat Vědecké rady Univerzity Karlovy a jejího rektora.
    Žádáme Vás proto, abyste doc. Putnovi profesuru udělil a zachoval si tak důvěru akademické obce.

S pozdravem

Jiří Bičák, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Karel Dušek, Eduard Feireisl, Miloslav Feistauer, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Cyril Höschl, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Pavel Klener, Jan Konvalinka, Oldřich Kowalski, Jan Krajíček, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Ivo Možný, Jaroslav Nešetřil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, František Šmahel, Luboslav Stárka, Bedřich Velický, Vladimír Špirko, Jiří Šponer, Jan Štěpán, Helena Tlaskalová, Bořivoj Vojtěšek, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann

06.12.18

Předání Ceny Neuron členům Učené společnosti

3. 12. 2018 byly předány Ceny Neuron třem členům Učené společnosti – řádným členům prof. Tomáši Jungwirthovi (Fyzikální ústav AV ČR, v. v.i.) a prof. Petru Pyškovi (Botanický ústav AV ČR, v. v. i.) za významný vědecký objev, dále zahraničnímu členu prof. Janu Kleinovi za přínos světové vědě.

03.12.18

Ocenění Americké asociace pro rozvoj vědy členovi Učené společnosti

Člen Učené společnosti ČR Prof. RNDr. Julius Lukeš, CSc., působící na Přírodovědecké fakultě JU a Parazitologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i., obdržel ocenění Americké asociace pro rozvoj vědy (AAAS). Asociace jej zvolila jedním ze svých elitních členů (tzv. Fellows) v rámci biologické sekce, a to za dlouhodobý přínos evolučním studiím v protistologii a molekulární parazitologii se zaměřením na bičivky a výtrusovce. Julius Lukeš se vypracoval ve světově uznávaného odborníka v oblasti evoluce prvoků parazitických i volně žijících a mechanismů jejich adaptace k parazitismu. Jeho vědecké zájmy přesahují dalece do oblasti obecných otázek biodiverzity, významu mikroorganismů v biosféře naší planety i v biologické integritě člověka.

03.12.18

Úmrtí člena Učené společnosti prof. Jaroslava Blahoše

Dne 27. 11. 2018 zemřel ve věku 88 let člen Učené společnosti ČR prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc., významný internista, endokrinolog a osteolog. Byl dlouholetým předsedou České lékařské společnosti J. E. Purkyně, držitel několika prestižních vyznamenání, zastával mnoho důležitých funkcí v lékařském životě ve světovém měřítku, byl autorem řady monografií a vědeckých prací, zejména z oblasti endokrinologie a speciálně z problematiky kalciofosfátového metabolizmu a kostního zdraví.