21.11.2017

2. část: zajišťuje II. sekce věd chemických

28.11.2017

Veřejná přednáška ze série přednášek Františka Palackého

Zajišťuje IV. sekce věd společenských a humanitních Přednášku pronese prof. Christoph Markschies (Humboldt-Universität zu Berlin)

11.12.2017

Veřejná přednáška „Česká stopa v kanadské Arktidě“

Zajišťuje III. sekce věd biologicko-medicínských prof. Josef Svoboda (zahraniční člen US): „Česká stopa v kanadské Arktidě“

Nadační fond

Otevřený dopis prezidentu republiky

/ 22.05.2013 /

Vážený pane prezidente,

Vaše  předem ohlášené rozhodnutí ve věci jmenování docenta Martina C. Putny profesorem nás zaskočilo, protože je zcela nepřijatelným zásahem do akademických svobod. Akademickou kvalifikaci, o které rozhoduje votum vědecké rady univerzity,  nelze zvenčí omezit na základě chování kandidáta, pokud nepřekročí meze zákona. V tomto ohledu se musíme zastat Vědecké rady Univerzity Karlovy a jejího rektora.
    Žádáme Vás proto, abyste doc. Putnovi profesuru udělil a zachoval si tak důvěru akademické obce.

S pozdravem

Jiří Bičák, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Karel Dušek, Eduard Feireisl, Miloslav Feistauer, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Cyril Höschl, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Pavel Klener, Jan Konvalinka, Oldřich Kowalski, Jan Krajíček, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Ivo Možný, Jaroslav Nešetřil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, František Šmahel, Luboslav Stárka, Bedřich Velický, Vladimír Špirko, Jiří Šponer, Jan Štěpán, Helena Tlaskalová, Bořivoj Vojtěšek, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann

03.10.17

Udělení Stříbrné pamětní medaile členům Učené společnosti

27. září 2017 převzali z rukou předsedy horní komory parlamentu Stříbrnou pamětní medaili Senátu dva členové Učené společnosti – Prof. MUDr. Jiří FOREJT, DrSc. a Prof. PhDr. Josef JAŘAB, CSc.

07.09.17

Profesor Pavel Hobza obdržel prestižní Schrödingerovu medaili

Člen Učené společnosti prof. Pavel Hobza převzal 30. srpna 2017 Schrödingerovu medaili, nejvyšší ocenění od Světové organizace teoretických chemiků WATOC. Toto významné ocenění obdržel za svou excelentní práci o nekovalentních interakcích. Z jeho úspěchů je přitom známý zejména objev nepravé vodíkové vazby. Pavel Hobza také prokázal, že patrové interakce řízené jedním typem nekovalentních interakcí, tzv. disperzní energie, jsou zodpovědné za strukturu DNA.

17.05.17

Prohlášení k sídlu Středoevropské univerzity

Prohlášení k sídlu Středoevropské univerzity (PDF, 74 kB)