18.09.2018

Zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje III. sekce věd biologicko-medicínských Veřejná přednáška prof. MUDr. Eva Havrdové, CSc. (Neurologická klinika 1. LF UK a Centrum roztroušené sklerozy) „Roztroušená skleróza“ – mýty a skutečnosti“

27. – 30.09.2018

Odborná exkurze

09.10.2018

Veřejná přednáška

Přednáška Dr. Iva Starého „A přece se točí – doleva či doprava? O původu a významu pravo/levotočivosti v okolním světě.“ Anotace (PDF, 31 kB)

Nadační fond

Otevřený dopis prezidentu republiky

/ 22.05.2013 /

Vážený pane prezidente,

Vaše  předem ohlášené rozhodnutí ve věci jmenování docenta Martina C. Putny profesorem nás zaskočilo, protože je zcela nepřijatelným zásahem do akademických svobod. Akademickou kvalifikaci, o které rozhoduje votum vědecké rady univerzity,  nelze zvenčí omezit na základě chování kandidáta, pokud nepřekročí meze zákona. V tomto ohledu se musíme zastat Vědecké rady Univerzity Karlovy a jejího rektora.
    Žádáme Vás proto, abyste doc. Putnovi profesuru udělil a zachoval si tak důvěru akademické obce.

S pozdravem

Jiří Bičák, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Karel Dušek, Eduard Feireisl, Miloslav Feistauer, Jiří Grygar, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Cyril Höschl, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel Jungwirth, Tomáš Jungwirth, Jan Klápště, Pavel Klener, Jan Konvalinka, Oldřich Kowalski, Jan Krajíček, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Ivo Možný, Jaroslav Nešetřil, Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, František Šmahel, Luboslav Stárka, Bedřich Velický, Vladimír Špirko, Jiří Šponer, Jan Štěpán, Helena Tlaskalová, Bořivoj Vojtěšek, David Vokrouhlický, Vladimír Vonka, Jiří Wiedermann

25.07.18

Člen Učené společnosti prof. Marian Karlický převzal Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách

Člen Učené společnosti prof. Marian Karlický převzal 16. 7. 2018 z rukou předsedkyně Akademie věd ČR prof. Evy Zažímalové Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách. Marian Karlický působí v Astronomickém ústavu AV ČR, v. v. i., a přednáší na Ústavu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK sluneční fyziku a plazmovou astrofyziku. Jeho hlavním oborem je studium plazmových procesů ve slunečních erupcích.

11.07.18

Prohlášení Učené společnosti České republiky

Učená společnost podporuje úsilí Maďarské Akademie věd o udržení nezávislosti vědeckého bádání, vyjádřené v jednomyslně přijatém Prohlášení předsednictva MTA na jeho mimořádném zasedání dne 15. června 2018.

Prohlášení ke stažení (PDF, 527 kB)

10.07.18

Člen Učené společnosti prof. Jiří Bičák převzal 20. 6. 2018 z rukou předsedkyně AV ČR prof. Evy Zažímalové čestnou oborovou medaili Ernsta Macha

Tuto medaili uděluje Akademie věd ČR jako ocenění vynikajících výsledků vědecké práce v oboru fyziky. Předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová využila návštěvy Astronomického ústavu AV ČR, v. v. i., k předání čestné oborové medaile Ernsta Macha vědci Jiřímu Bičákovi, kterou obdržel za mimořádnou šíři vědeckých a pedagogických aktivit na poli teoretické fyziky a astrofyziky.