Otevřený dopis Rady Učené společnosti předsedovi vlády k (ne)prodloužení nouzového stavu

/ 20.12.2021 /

Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.
předseda vlády České republiky

Otevřený dopis Rady Učené společnosti České republiky předsedovi vlády České republiky Petru Fialovi k (ne)prodloužení nouzového stavu

V Praze a v Českých Budějovicích, 20. prosince 2021

Vážený pane předsedo vlády,

prodloužení nouzového stavu dávalo šanci, abychom už potřetí nepodcenili pandemickou situaci, a to v době, kdy v evropských zemích na západ od nás již nastoupila vlna výrazně nakažlivější varianty omikron. Rozhodnutí neprodloužit nouzový stav bylo učiněno navzdory tomu, že řada odborníků jeho prodloužení důrazně doporučovala. Na jedné straně můžeme s uspokojením sledovat pokles mezidenního nárůstu počtu lidí pozitivních na variantu delta. Na straně druhé se však při rozvolnění protiepidemických opatření můžeme obávat analogie situace z loňského roku: uvolnění opatření vlády ve vánočním a novoročním období vedlo k dramatickému nárůstu počtu nemocných i mrtvých.

Je dobře známo, že preventivní opatření u epidemických onemocnění mají efekt až po týdnech či dokonce měsících. Jejich vyhlášení uprostřed narůstající příští vlny epidemie ji již ovlivní jen se zpožděním.

Rada Učené společnosti České republiky a jednotliví členové společnosti se v minulosti vyjadřovali kriticky k opatřením přijímaným se zpožděním. I nyní stojíme před hrozbou, kterou představuje zhoršení situace v důsledku nové vlny, způsobené další variantou viru SARS-CoV-2, totiž variantou Omikron. Čekat na vyhodnocení dat z Velké Británie a až poté zasahovat do již opět zhoršené situace znamená vystavovat společnost nadbytečnému riziku. Součástí preventivních opatření je totiž jejich včasné přijetí. Domníváme se, že čekat na vyhodnocení dat a až poté reagovat může znamenat opakování scénářů z loňského října, loňské doby předvánoční i letošního října a listopadu. Důsledky opatření přijatých se zpožděním pak dopadají nejen na zdraví a životy jednotlivců, ale také na hospodářský, kulturní a společenský život.

Další vlna epidemie při neprodloužení nouzového stavu může znamenat také snížení věrohodnosti nově se konstituujících orgánů vlády. To je to poslední, co v současné době společnost potřebuje.

Ze všech výše uvedených důvodů si Vás dovolujeme naléhavě požádat, aby vláda ještě jednou situaci zvážila a učinila kroky umožňující pokračování nouzového stavu a opatření s ním spojených.

Srdečně děkujeme a přejeme vše dobré.

Za Radu Učené společnosti České republiky

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. - předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda

prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. – 2. místopředsedkyně

prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. – vědecký tajemník

RNDr. Šárka Nečasová, DSc. – předsedkyně I. sekce věd matematicko-fyzikálních

RNDr. Ivo Starý, CSc. – předseda II. sekce věd chemických

prof. PhDr. Jiří Pešek, CSc. - zástupce předsedy IV. sekce věd společenských a humanitních

Otevřený dopis v PDF

17.01.22

Vyhlášení soutěže o ceny Učené společnosti pro středoškolské studenty

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu. Návrhy na udělení ceny studentům středních škol mohou podávat členové Učené společnosti, ředitelé středních škol České republiky a Sdružení na podporu talentované mládeže České republiky. Podmínkou pro udělení ceny je zpracování vybraného odborného tématu tvůrčím způsobem. Mohou být oceněni pouze studenti, kteří jsou v letošním roce ještě studenty střední školy. Uzávěrka soutěže je 28. února 2020. Další podrobnosti jsou uvedeny v přiloženém dopise.

Vyhlášení soutěže (PDF)

11.01.22

Pozvánka k online sledování přednášky prof. Romana Koteckého

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování přednášky prof. RNDr. Romana Koteckého, DrSc. (Centrum pro teoretická studia UK AV ČR): Od míchání karet k Boseho-Einsteinově kondenzaci. Přednášku je možné sledovat 18. ledna 2022 od 16 hodin na YouTube: https://bit.ly/kotecky.

Pozvánka (PDF)

20.12.21

Rada Učené společnosti v otevřeném dopise žádá předsedu vlády České republiky Petra Fialu, aby vláda zvážila epidemickou situaci, přihlédla k názoru odborníků a učinila kroky umožňující pokračování nouzového stavu a opatření s ním spojených.