Otevřený dopis Rady Učené společnosti předsedovi vlády k (ne)prodloužení nouzového stavu

/ 20.12.2021 /

Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.
předseda vlády České republiky

Otevřený dopis Rady Učené společnosti České republiky předsedovi vlády České republiky Petru Fialovi k (ne)prodloužení nouzového stavu

V Praze a v Českých Budějovicích, 20. prosince 2021

Vážený pane předsedo vlády,

prodloužení nouzového stavu dávalo šanci, abychom už potřetí nepodcenili pandemickou situaci, a to v době, kdy v evropských zemích na západ od nás již nastoupila vlna výrazně nakažlivější varianty omikron. Rozhodnutí neprodloužit nouzový stav bylo učiněno navzdory tomu, že řada odborníků jeho prodloužení důrazně doporučovala. Na jedné straně můžeme s uspokojením sledovat pokles mezidenního nárůstu počtu lidí pozitivních na variantu delta. Na straně druhé se však při rozvolnění protiepidemických opatření můžeme obávat analogie situace z loňského roku: uvolnění opatření vlády ve vánočním a novoročním období vedlo k dramatickému nárůstu počtu nemocných i mrtvých.

Je dobře známo, že preventivní opatření u epidemických onemocnění mají efekt až po týdnech či dokonce měsících. Jejich vyhlášení uprostřed narůstající příští vlny epidemie ji již ovlivní jen se zpožděním.

Rada Učené společnosti České republiky a jednotliví členové společnosti se v minulosti vyjadřovali kriticky k opatřením přijímaným se zpožděním. I nyní stojíme před hrozbou, kterou představuje zhoršení situace v důsledku nové vlny, způsobené další variantou viru SARS-CoV-2, totiž variantou Omikron. Čekat na vyhodnocení dat z Velké Británie a až poté zasahovat do již opět zhoršené situace znamená vystavovat společnost nadbytečnému riziku. Součástí preventivních opatření je totiž jejich včasné přijetí. Domníváme se, že čekat na vyhodnocení dat a až poté reagovat může znamenat opakování scénářů z loňského října, loňské doby předvánoční i letošního října a listopadu. Důsledky opatření přijatých se zpožděním pak dopadají nejen na zdraví a životy jednotlivců, ale také na hospodářský, kulturní a společenský život.

Další vlna epidemie při neprodloužení nouzového stavu může znamenat také snížení věrohodnosti nově se konstituujících orgánů vlády. To je to poslední, co v současné době společnost potřebuje.

Ze všech výše uvedených důvodů si Vás dovolujeme naléhavě požádat, aby vláda ještě jednou situaci zvážila a učinila kroky umožňující pokračování nouzového stavu a opatření s ním spojených.

Srdečně děkujeme a přejeme vše dobré.

Za Radu Učené společnosti České republiky

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. - předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda

prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc. – 2. místopředsedkyně

prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. – vědecký tajemník

RNDr. Šárka Nečasová, DSc. – předsedkyně I. sekce věd matematicko-fyzikálních

RNDr. Ivo Starý, CSc. – předseda II. sekce věd chemických

prof. PhDr. Jiří Pešek, CSc. - zástupce předsedy IV. sekce věd společenských a humanitních

Otevřený dopis v PDF

05.06.22

Zjemnělá složitost: přednáška Michala Kouckého

Pozvánka na veřejnou přednášku 21. června 2022: Tradiční dělení výpočetních úloh na efektivně řešitelné a efektivně neřešitelné je příliš hrubé a neodráží naše reálné potřeby. Tzv. zjemnělá složitost se snaží předestřít jemnější obrázek skutečnosti a ukazuje překvapivou souvislost mezi oběma typy úloh.

02.06.22

Pavel Barša: Válka na Ukrajině – co předcházelo a co přijde

Záznam přednášky prof. Barši z Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kterou přednesl na XXVIII. valném shromáždění Učené společnosti České republiky 16. května 2022.

18.05.22

Novým předsedou Učené společnosti České republiky se stal Libor Grubhoffer

Učená společnost České republiky má nového předsedu. S účinností od 17. května 2022 se jím na dva roky stal prof. Libor Grubhoffer, dosavadní 1. místopředseda společnosti, bývalý rektor Jihočeské univerzity a stávající ředitel Biologického centra AV ČR. Střídá prof. Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.