Otevřený dopis Učené společnosti

V Praze, 3. 10. 2011
Mgr. Josef Dobeš
Ministr
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7

Vážený pane ministře,

v době, kdy poněkud utichl mediální zájem o kauzu Bátora a kdy by se mohlo zdát, že jste problém vyřešil personální rošádou, je čas na tichý, ale důrazný hlas, který by Vám připomněl, že se mýlíte. Jsme vysokoškolští pedagogové a vědci, kterým leží na srdci důvěryhodnost Ministerstva školství a kteří jasně vidí, že setrvání pana Ladislava Bátory na MŠMT tuto důvěryhodnost snižuje k nule. Člověk, který kandidoval za xenofobní Národní stranu, aktivně se účastnil rasistických demonstrací  a antisemitských přednášek, nemá na instituci zodpovědné za vzdělávání mladých lidí co dělat. Jako členové Učené společnosti ČR Vás proto vyzýváme, abyste konečně upřednostnil dobré mravy a zdravý rozum před případnými politickými obchody, do kterých nevidíme a ani nechceme vidět. Záleží-li Vám na dobrém jménu ministerstva a koneckonců i na Vaší pověsti, zajistěte prosím, aby pan Ladislav Bátora nebyl nadále jakkoli spojován s MŠMT. Pokud se k tomuto kroku odhodláte, nestanete se asi v očích slušných lidí hned hrdinou; možná si alespoň řeknou: „Pozdě, ale přece.“  Což by nakonec nebylo tak špatné ani pro Vás, ani pro tuto zemi.

S přáním, abyste našel odvahu se rozhodnout, a s pozdravem

Jiří Bičák, Jan Bouzek, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Jiří Drahoš, Karel Dušek, Milan Elleder, Miroslav Engliš, Miloslav Feistauer, Miroslav Fiedler, Jiří Forejt, František Foret, Jiří Grygar, Petr Hájek, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel  Jungwirth, Tomáš Jungwirth,  Jana Jurečková, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Oldřich Kowalski, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Michal Křížek, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Pavel Martásek, Ivo Možný, Jiří Musil,Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Mojmír Petráň, Miloslav Petrusek, Karel Procházka, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Ivan Raška, Blanka Říhová, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, Pavel Spunar, Luboslav Stárka, Eva Syková, Jiří Šponer, Zdeněk Šroubek, Jan Štěpán, Karel Štulík, Helena Tlaskalová-Hogenová,Karel Ulbrich, Jaroslav Vacek, Bedřich Velický, David Vokrouhlický, Petr Vorel, Boris Vyskot,František Vyskočil, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Alexander Ženíšek

Článek v MF Dnes 13. 10. 2011:

17.01.22

Vyhlášení soutěže o ceny Učené společnosti pro středoškolské studenty

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu. Návrhy na udělení ceny studentům středních škol mohou podávat členové Učené společnosti, ředitelé středních škol České republiky a Sdružení na podporu talentované mládeže České republiky. Podmínkou pro udělení ceny je zpracování vybraného odborného tématu tvůrčím způsobem. Mohou být oceněni pouze studenti, kteří jsou v letošním roce ještě studenty střední školy. Uzávěrka soutěže je 28. února 2020. Další podrobnosti jsou uvedeny v přiloženém dopise.

Vyhlášení soutěže (PDF)

11.01.22

Pozvánka k online sledování přednášky prof. Romana Koteckého

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování přednášky prof. RNDr. Romana Koteckého, DrSc. (Centrum pro teoretická studia UK AV ČR): Od míchání karet k Boseho-Einsteinově kondenzaci. Přednášku je možné sledovat 18. ledna 2022 od 16 hodin na YouTube: https://bit.ly/kotecky.

Pozvánka (PDF)

20.12.21

Otevřený dopis Rady Učené společnosti předsedovi vlády k (ne)prodloužení nouzového stavu

Rada Učené společnosti v otevřeném dopise žádá předsedu vlády České republiky Petra Fialu, aby vláda zvážila epidemickou situaci, přihlédla k názoru odborníků a učinila kroky umožňující pokračování nouzového stavu a opatření s ním spojených.