Otevřený dopis Učené společnosti

V Praze, 3. 10. 2011
Mgr. Josef Dobeš
Ministr
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Karmelitská 7

Vážený pane ministře,

v době, kdy poněkud utichl mediální zájem o kauzu Bátora a kdy by se mohlo zdát, že jste problém vyřešil personální rošádou, je čas na tichý, ale důrazný hlas, který by Vám připomněl, že se mýlíte. Jsme vysokoškolští pedagogové a vědci, kterým leží na srdci důvěryhodnost Ministerstva školství a kteří jasně vidí, že setrvání pana Ladislava Bátory na MŠMT tuto důvěryhodnost snižuje k nule. Člověk, který kandidoval za xenofobní Národní stranu, aktivně se účastnil rasistických demonstrací  a antisemitských přednášek, nemá na instituci zodpovědné za vzdělávání mladých lidí co dělat. Jako členové Učené společnosti ČR Vás proto vyzýváme, abyste konečně upřednostnil dobré mravy a zdravý rozum před případnými politickými obchody, do kterých nevidíme a ani nechceme vidět. Záleží-li Vám na dobrém jménu ministerstva a koneckonců i na Vaší pověsti, zajistěte prosím, aby pan Ladislav Bátora nebyl nadále jakkoli spojován s MŠMT. Pokud se k tomuto kroku odhodláte, nestanete se asi v očích slušných lidí hned hrdinou; možná si alespoň řeknou: „Pozdě, ale přece.“  Což by nakonec nebylo tak špatné ani pro Vás, ani pro tuto zemi.

S přáním, abyste našel odvahu se rozhodnout, a s pozdravem

Jiří Bičák, Jan Bouzek, Petr Čársky, František Čermák, Jaroslav Doležel, Pavel Drábek, Jiří Drahoš, Karel Dušek, Milan Elleder, Miroslav Engliš, Miloslav Feistauer, Miroslav Fiedler, Jiří Forejt, František Foret, Jiří Grygar, Petr Hájek, Eva Hajičová, Martin Hampl, Jaroslav Haslinger, Ivan Hlaváček, Pavel Hobza, Martin Hof, Jaroslav Holeček, Pavel Holländer, Josef Humlíček, Helena Illnerová, Zdeněk Jirák, Pavel  Jungwirth, Tomáš Jungwirth,  Jana Jurečková, Jan Konvalinka, Jiří Komárek, Oldřich Kowalski, Pavel Kratochvíl, Svatopluk Krupička, Michal Křížek, Jaroslav Kurzweil, Jan Květ, Julius Lukeš, Vladimír Mareček, Pavel Martásek, Ivo Možný, Jiří Musil,Vojtěch Novotný, Václav Pačes, Jan Palouš, Jaroslav Pánek, Luboš Perek, Mojmír Petráň, Miloslav Petrusek, Karel Procházka, Petr Pokorný, Aleš Pultr, Petr Pyšek, Ivan Raška, Blanka Říhová, Vladimír Sklenář, Jaroslav Smítal, Pavel Spunar, Luboslav Stárka, Eva Syková, Jiří Šponer, Zdeněk Šroubek, Jan Štěpán, Karel Štulík, Helena Tlaskalová-Hogenová,Karel Ulbrich, Jaroslav Vacek, Bedřich Velický, David Vokrouhlický, Petr Vorel, Boris Vyskot,František Vyskočil, Jiří Wiedermann, Jan Závada, Alexander Ženíšek

Článek v MF Dnes 13. 10. 2011:

13.09.18

Pozvánka na plenární přednášku s přizváním veřejnosti – prof. Mirolav Bárta: „Sedm: jak civilizace vznikají, dosahují vrcholu a upadají“

Přednáška se koná 16. října 2018 od 16:00 hod. v místnostech 205, 206 budovy Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1.

Pozvánka (352 kB)

25.07.18

Člen Učené společnosti prof. Marian Karlický převzal Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách

Člen Učené společnosti prof. Marian Karlický převzal 16. 7. 2018 z rukou předsedkyně Akademie věd ČR prof. Evy Zažímalové Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách. Marian Karlický působí v Astronomickém ústavu AV ČR, v. v. i., a přednáší na Ústavu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK sluneční fyziku a plazmovou astrofyziku. Jeho hlavním oborem je studium plazmových procesů ve slunečních erupcích.

11.07.18

Prohlášení Učené společnosti České republiky

Učená společnost podporuje úsilí Maďarské Akademie věd o udržení nezávislosti vědeckého bádání, vyjádřené v jednomyslně přijatém Prohlášení předsednictva MTA na jeho mimořádném zasedání dne 15. června 2018.

Prohlášení ke stažení (PDF, 527 kB)