Prohlášení k situaci v Bělorusku

/ 18.08.2020 /

Rada Učené společnosti se připojuje k prohlášení České konference rektorů k situaci v Bělorusku a podporuje pokojný boj tamního lidu za spravedlnost, svobodu a demokracii.

V prohlášení se mimo jiné píše:

„V Bělorusku dochází k perzekuci běloruských občanů usilujících o svobodu a demokracii. Toto neblahé dění postihuje k naší velké lítosti i akademické pracovníky a studenty vysokých škol. Jako projev solidarity s běloruskými vysokými školami a jejich studenty se vysoké školy České republiky budou snažit navrhnout relevantní stipendijní programy pro tamní zájemce o studium v České republice.“

Celý text prohlášení na webu České konference rektorů.

23.09.22

Odešel prof. Luboslav Stárka, přední osobnost nejen české endokrinologie

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 17. září 2022 ve věku 91 let zemřel emeritní člen Učené společnosti, prof. MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc.

13.09.22

Veřejná diskuse: Současný stav hodnocení vědy v ČR

Učená společnost České republiky srdečně zve v úterý 20. září od 16 hodin na diskusi o hodnocení vědy a o jeho využití v řízení a financování výzkumu v ČR.

15.08.22

Odešel prof. Mojmír Petráň, vynálezce konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním

S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 13. srpna zemřel ve věku 99 let člen Učené společnosti prof. MUDr. Mojmír Petráň, CSc., který se nesmazatelně zapsal do dějin vývoje mikroskopické techniky. Vzpomínáme s vděčností.