Prohlášení Rady Učené společnosti České republiky k vývoji situace na Ukrajině

/ 22.02.2022 /

S krajním znepokojením a obavami sledujeme stupňující se agresi Ruska vůči Ukrajině. Soustřeďování vojsk na hranici s Ukrajinou přerostlo v narušení hranice ozbrojenými silami Ruska pod záminkou střežení míru v Doněcké a Luhanské samozvané republice na východě země. Jedná se o další akt ruského státního terorismu na území Ukrajiny, jež je svrchovanou zemí, která má plné právo rozhodovat sama o svém osudu.

Jako akademičtí představitelé jsme vždy odhodláni dle svých možností bránit základní principy svobody a demokracie ohrožované autoritářským režimem. Obracíme se proto k lidu Ukrajiny, abychom mu vyjádřili naši účast a podporu v situaci, kdy je vážně ohrožena samotná existence jejich svobodného státu. Konkrétně se tak obracíme ke kolegyním a kolegům, akademickým pracovníkům a studentům z ukrajinských univerzit a dalších vědeckých pracovišť, abychom jim nabídli pomoc, tak jak případně bude potřeba.

Jménem Rady Učené společnosti ČR:

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc., předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., 1. místopředseda

Prohlášení ke stažení (pdf)

23.09.22

Odešel prof. Luboslav Stárka, přední osobnost nejen české endokrinologie

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 17. září 2022 ve věku 91 let zemřel emeritní člen Učené společnosti, prof. MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc.

13.09.22

Veřejná diskuse: Současný stav hodnocení vědy v ČR

Učená společnost České republiky srdečně zve v úterý 20. září od 16 hodin na diskusi o hodnocení vědy a o jeho využití v řízení a financování výzkumu v ČR.

15.08.22

Odešel prof. Mojmír Petráň, vynálezce konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním

S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 13. srpna zemřel ve věku 99 let člen Učené společnosti prof. MUDr. Mojmír Petráň, CSc., který se nesmazatelně zapsal do dějin vývoje mikroskopické techniky. Vzpomínáme s vděčností.