Prohlášení Rady Učené společnosti České republiky k vývoji situace na Ukrajině

/ 22.02.2022 /

S krajním znepokojením a obavami sledujeme stupňující se agresi Ruska vůči Ukrajině. Soustřeďování vojsk na hranici s Ukrajinou přerostlo v narušení hranice ozbrojenými silami Ruska pod záminkou střežení míru v Doněcké a Luhanské samozvané republice na východě země. Jedná se o další akt ruského státního terorismu na území Ukrajiny, jež je svrchovanou zemí, která má plné právo rozhodovat sama o svém osudu.

Jako akademičtí představitelé jsme vždy odhodláni dle svých možností bránit základní principy svobody a demokracie ohrožované autoritářským režimem. Obracíme se proto k lidu Ukrajiny, abychom mu vyjádřili naši účast a podporu v situaci, kdy je vážně ohrožena samotná existence jejich svobodného státu. Konkrétně se tak obracíme ke kolegyním a kolegům, akademickým pracovníkům a studentům z ukrajinských univerzit a dalších vědeckých pracovišť, abychom jim nabídli pomoc, tak jak případně bude potřeba.

Jménem Rady Učené společnosti ČR:

prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc., předseda

prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., 1. místopředseda

Prohlášení ke stažení (pdf)

25.01.23

Ve věku 87 let zemřel prof. Josef Paldus

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v neděli 15. ledna 2023 zemřel po krátké nemoci ve věku 87 let zahraniční člen Učené společnosti prof. Josef Paldus, významný světový chemik, emeritní profesor aplikované matematiky na University of Waterloo v kanadském Ontariu. Věnoval se především kvantové chemii a zejména jejím matematickým aspektům.

12.01.23

Ceny pro středoškolské studenty 2023

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu.

12.01.23

Ceny pro vysokoškolské studenty - nominace v plném proudu

Vysokoškolští studenti v bakalářském a magisterském stupni studia se mohou ucházet o ceny určené pro autory či spoluautory originálních výzkumných prací. Uzávěrka nominací je 31. ledna! Do soutěží mohou studenti přihlásit odborný článek, bakalářskou práci, studentskou práci nebo studii vytvořenou výhradně pro účely ceny. Výběrové komise bude hodnotit především originalitu práce a studentův podíl na ní (v případě kolektivního díla).