Prohlášení Rady Učené společnosti ČR k očkování proti onemocnění COVID-19

/ 26.11.2021 /

Rada Učené společnosti České republiky důrazně podporuje všechny kroky vedoucí k omezení epidemie COVID-19, mezi nimi v první řadě očkování co největšího počtu obyvatel naší země. Členové Rady Učené společnosti ČR jsou přesvědčeni, že co nejrozsáhlejší očkování povede k významnému snížení počtu všech onemocnění COVID-19, k snížení nutných hospitalizací, obsazení lůžek jednotek intenzivní péče i úmrtí. Díky tomu se sníží tragické důsledky nevídaně rozsáhlého výskytu tohoto onemocnění: prázdná místa u rodinných stolů, v pracovních skupinách, vědeckých týmech či přátelských kruzích.

Očkování není zdaleka jen ochranou očkovaného jednotlivce, ale chrání před těžkým průběhem onemocnění všechny: příslušníky vlastní rodiny, školní třídy, podniku, úřadu, sportovního klubu, orchestru a doslova všech lidí žijících v naší zemi. Očkovaní tak ukazují nejen zodpovědnost vůči sobě a své rodině, ale skutečnou solidaritu se všemi svými spoluobčany napříč generacemi, sociálními i politickými skupinami.

Co nejrozsáhlejší očkování bude mít nepochybně i pozitivní ekonomické důsledky, umožní omezit restrikce a sníží negativní důsledky epidemie pro český hospodářský, kulturní i společenský život.

Očkování, produkt moderní vědy i technologie, představuje naději pro budoucnost.

Praha, 26. listopadu 2021

Za Radu Učené společnosti:
prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. - předseda
prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda
prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. – vědecký tajemník

Ke stažení: prohlášení v PDF

26.11.21

Prohlášení Rady Učené společnosti ČR k očkování proti onemocnění COVID-19

Rada Učené společnosti České republiky důrazně podporuje všechny kroky vedoucí k omezení epidemie COVID-19, mezi nimi v první řadě očkování co největšího počtu obyvatel naší země. Členové Rady Učené společnosti ČR jsou přesvědčeni, že co nejrozsáhlejší očkování povede k významnému snížení počtu všech onemocnění COVID-19, k snížení nutných hospitalizací, obsazení lůžek jednotek intenzivní péče i úmrtí. Celý text prohlášení v příspěvku...

24.11.21

Nové ceny pro vysokoškolské studenty

Vysokoškolští studenti v bakalářském a magisterském stupni studia se mohou ucházet o nové ceny určené pro autory či spoluautory originálních výzkumných prací. Cenu Via Chimica pro chemické obory vyhlašuje Učená společnost České republiky společně s Nadací Experientia, pro studenty ostatních oborů je určena paralelní Cena Učené společnosti pro vysokoškolské studenty.

18.11.21

Klimatolog Miroslav Trnka se stal třetím laureátem Ceny za komunikaci změny klimatu

Profesor Miroslav Trnka, vedoucí vědecký pracovník Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky (CzechGlobe) a profesor v Ústavu agrosystémů a bioklimatologie Mendelovy univerzity v Brně, převzal 18. listopadu 2021 v Akademii věd České republiky v Praze Cenu za komunikaci změny klimatu za rok 2021. Organizátoři poprvé udělili i čestnou cenu ve stejné kategorii za celoživotní přínos. Získal ji ekolog, vysokoškolský učitel a publicista Bedřich Moldan.