Prohlášení Rady Učené společnosti ČR k očkování proti onemocnění COVID-19

/ 26.11.2021 /

Rada Učené společnosti České republiky důrazně podporuje všechny kroky vedoucí k omezení epidemie COVID-19, mezi nimi v první řadě očkování co největšího počtu obyvatel naší země. Členové Rady Učené společnosti ČR jsou přesvědčeni, že co nejrozsáhlejší očkování povede k významnému snížení počtu všech onemocnění COVID-19, k snížení nutných hospitalizací, obsazení lůžek jednotek intenzivní péče i úmrtí. Díky tomu se sníží tragické důsledky nevídaně rozsáhlého výskytu tohoto onemocnění: prázdná místa u rodinných stolů, v pracovních skupinách, vědeckých týmech či přátelských kruzích.

Očkování není zdaleka jen ochranou očkovaného jednotlivce, ale chrání před těžkým průběhem onemocnění všechny: příslušníky vlastní rodiny, školní třídy, podniku, úřadu, sportovního klubu, orchestru a doslova všech lidí žijících v naší zemi. Očkovaní tak ukazují nejen zodpovědnost vůči sobě a své rodině, ale skutečnou solidaritu se všemi svými spoluobčany napříč generacemi, sociálními i politickými skupinami.

Co nejrozsáhlejší očkování bude mít nepochybně i pozitivní ekonomické důsledky, umožní omezit restrikce a sníží negativní důsledky epidemie pro český hospodářský, kulturní i společenský život.

Očkování, produkt moderní vědy i technologie, představuje naději pro budoucnost.

Praha, 26. listopadu 2021

Za Radu Učené společnosti:
prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. - předseda
prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 1. místopředseda
prof. MUDr. Michal Anděl, CSc. – vědecký tajemník

Ke stažení: prohlášení v PDF

29.09.22

Pozvánka na Palackého přednášku Urse Heftricha: Literární překlad jako tvořivá komparatistika

Urs Heftrich ze Slovanského institutu Univerzity v Heidelbergu je odborníkem na českou poezii 20. století, kterou také překládá. Básnický překlad je pro něj tvůrčím výkonem na hranici mezi odbornou a uměleckou aktivitou, jejímž zázemím je literární komparatistika. Jeho přednáška se uskuteční 1. listopadu 2022 v 16 h v refektáři MFF UK (Malostranské náměstí 2/25).

23.09.22

Odešel prof. Luboslav Stárka, přední osobnost nejen české endokrinologie

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 17. září 2022 ve věku 91 let zemřel emeritní člen Učené společnosti, prof. MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc.

13.09.22

Veřejná diskuse: Současný stav hodnocení vědy v ČR

Učená společnost České republiky srdečně zve v úterý 20. září od 16 hodin na diskusi o hodnocení vědy a o jeho využití v řízení a financování výzkumu v ČR.