15.09.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje II. sekce věd chemických Debata o etice vědecké práce a publikování

25. – 28.09.2020

Odborná exkurze členů US do Západních Čech

20.10.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje III. sekce věd biologicko-medicínských prof. PhDr. Petr Svobodný, Ph.D. (Ústav dějin UK a archiv UK): Manželé Coriovi: jediná Nobelova cena za lékařství pro osobnosti z českých zemí

Nadační fond

Prohlášení Učené společnosti ČR k výročí založení republiky

/ 17.10.2018 /

Učená společnost České republiky si s radostí připomíná vznik samostatné Československé republiky před 100 lety a nadčasové myšlenky, jež stály u jejího zrodu. Zároveň cítíme, že dnes nestačí se jen radovat z kulatého jubilea.

Hlásíme se k Masarykově ideji humanitní demokracie, která dává existenci našeho státu smysl. Masaryk se nebál zastat se Židů během hilsneriády, se svými spolupracovníky důrazně obhajoval naši příslušnost k Západu a usvědčil ze lži obhájce podvržených Rukopisů. Považujeme za svou čestnou povinnost obhajovat důraz prvního prezidenta a našeho akademického předchůdce na racionalitu a pravdivost ve společenské debatě, na svobodu slušně vyjádřit svůj názor a na ochranu slabších.

Znepokojuje nás, že dnes někteří z čelných politických představitelů tyto pilíře demokratického státu nectí a ohrožují tím jeho stabilitu.

Věříme spolu s Masarykem, že státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Pro nás z toho dnes vyplývá závazek se každodenní prací klidně, ale rozhodně snažit, aby se ideály humanitní vrátily do celé naší společnosti.

Prof. David Storch převzal Stříbrnou medaili

Člen Učené společnosti ČR prof. David Storch, Ph.D. (Přírodovědecká fakulta UK) převzal dne 25. června 2020 z rukou rektora UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., Stříbrnou medaili UK za významé dílo v oboru ekologie a dlouholetou vědeckou a pedagogickou činnost na UK. Prof. Storch je přední představitel české ekologie s mezinárodním přesahem. Je zakladatelem Fakulty ekologie na PřF. Do ČR přinesl nový obor makroekologie a založil vlastní vědeckou školu, která již vychovala více než 20 studentů. Zabývá se především tématy jako globální změny, ochrana přírody a biodiverzita.

Prof. Jan Krajíček převzal Stříbrnou medaili

Člen Učené společnosti ČR prof. RNDr. Jan Krajíček, DrSc. (Matematicko-fyzikální fakulta UK) převzal dne 25. června 2020 z rukou rektora UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., Stříbrnou medaili UK za významné dílo v oboru algebry a dlouholetou vědeckou a pedagogickou činnost na UK. Prof. Krajíček je světově uznávanou osobností v matematické logice a výpočetní složitosti.

Prof. Ivan Raška převzal Zlatou medaili UK

Člen Učené společnosti ČR prof. RNDr. Ivan Raška, DrSc. (I. lékařská fakulta UK) převzal dne 25. června 2020 z rukou rektora UK prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc., Zlatou medaili UK za významné celoživotní dílo v oboru biologie a dlouholetou vědeckou a pedagogickou činnost na UK. Prof. Raška se ve svém profesním a vědeckém životě zabývá problematikou strukturně-funkční organizace buněčného jádra, nejsložitější buněčné organely, která obsahuje chromozomální DNA, a tudíž celý genom.