Prohlášení vědecké rady ERC k rezignaci prezidenta ERC Maura Ferrariho

/ 09.04.2020 /

Vědecká rada Evropské výzkumné rady (ERC) vyslovila jednomyslně nedůvěru prezidentovi ERC Mauru Ferrarimu kvůli neplnění jeho povinností a konfliktu zájmů. Mauro Ferrari následně rezignoval, ale zároveň v médiích šíří nepravdivé informace o okolnostech své rezignace. Vědecká rada ERC proto vydala prohlášení, které vysvětluje kontext a uvádí věci na pravou míru.

Člen vědecké rady ERC prof. Tomáš Jungwirth (člen Učené společnosti ČR) pořídil překlad prohlášení do češtiny:

Rezignace Maura Ferrariho – prohlášení vědecké rady ERC

8. 4. 2020

(překlad: Tomáš Jungwirth, člen vědecké rady ERC)

Vědecká rada ERC bere s politováním na vědomí prohlášení Maura Ferrariho o jeho rezignaci ze dne 7. dubna. Zde uvádíme fakta o této situaci.

V pátek 27. března požádalo jednomyslně všech 19 aktivních členů vědecké rady ERC, aby Mauro Ferrari odstoupil ze své funkce prezidenta ERC.

Tato žádost byla podána ze čtyř důvodů:

1. Během svého tříměsíčního funkčního období profesor Ferrari projevil naprosté nepochopení smyslu existence ERC, kterým je podpora špičkového výzkumu koncipovaného a prováděného nejlepšími vědci v Evropě. Ačkoli slovně tento smysl ve veřejných prohlášeních podporuje, návrhy, které předložil Vědecké radě, takové chápání neodrážely. Celkově nerozuměl postavení ERC v širším kontextu rámcového programu EU Horizont 2020 pro výzkum a inovace.

2. Od svého jmenování profesor Ferrari projevil nedostatečnou angažovanost v ERC, nezúčastnil se mnoha důležitých setkání, značný čas trávil v USA a při zastupování ERC neobhajoval program a poslání ERC.

3. Naproti tomu profesor Ferrari uskutečnil v rámci Komise několik osobních iniciativ, aniž by je předem konzultoval s Vědeckou radou a místo toho využil své pozice k propagaci svých vlastních myšlenek.

4. V neposlední řadě se profesor Ferrari angažoval v několika externích organizacích, akademických i komerčních, čemuž věnoval mnoho času a úsilí a při několika příležitostech dal těmto externím aktivitám přednost před závazky vůči ERC. Pracovní zátěž spojená s těmito činnostmi se ukázala jako neslučitelná s mandátem předsedy Vědecké rady.

Profesor Ferrari následně rezignoval dne 7. dubna 2020. Jeho rezignace tedy ve skutečnosti následovala až po písemném jednomyslném hlasování o nedůvěře. Naproti tomu profesor Ferrari uvedl, že důvodem jeho rezignace je, že Vědecká rada nepodporovala jeho výzvu, aby ERC financovala zvláštní iniciativu zaměřenou na virus COVID-19. K tomuto bodu podotýkáme, že Vědecké rada tuto zvláštní iniciativu nepodpořila, protože šla za rámec poslání ERC a protože Generální ředitelství pro výzkum a inovace Komise již velmi aktivně připravovalo nové programy na podporu tohoto výzkumu prostřednictvím jiných a pro tento účel vhodných nástrojů.

Zároveň je třeba zmínit, že mnoho výzkumníků financovaných ERC bylo aktivní ve výzkumu rodiny koronavirů a mnoha dalších stejně nebezpečných patogenů. Více než 50 probíhajících nebo dokončených projektů ERC v celkové výši přibližně 100 milionů EUR přispívá k reakci na pandemii COVID-19 poskytnutím poznatků z několika různých vědních oborů, jako jsou virologie, epidemiologie, imunologie, diagnostické a léčebné metody, veřejné zdraví, zdravotnické prostředky, umělá inteligence, sociální chování nebo řešení krizí.

Kromě toho, jak je i uvedeno na webových stránkách ERC v reakci na krizi COVID-19, ERC dává řešitelům grantů volnost k tomu, aby modifikovali svůj výzkumný projekt. Jedná se o účinné opatření, protože několik příjemců grantů ERC se již ptalo na možnost zabývat se výzkumem souvisejícím s COVID-19 v jejich probíhajícím projektu. Všechny tyto informace jsou veřejně dostupné na webové stránce ERC. Ta také nabízí konkrétní příklady řešitelů ERC grantů ilustrující, jak je hraniční „bottom-up“ výzkum klíčový pro získávání nových a mnohdy neočekávaných poznatků, které pomáhají lepšímu porozumění a boji proti pandemii COVID-19 a dávají návody pro řešení krizových situací ve společnosti.

ERC ovšem nepředkládá grantové výzvy ke konkrétním tématům, protože hlavní zásadou ERC je, že vědci plní cíle, které si sami definují a sami rozhodují, na čem chtějí pracovat. Podle našeho názoru je toto klíč k té nejlepší vědě.

Vědecká rada zároveň plně stojí za názorem, že vědecký výzkum poskytne ta nejlepší řešení v boji proti pandemiím, jako je COVID-19.

Proto litujeme prohlášení profesora Ferrariho, které neodráží skutečný stav věcí. Tato Vědecká rada je i nadále odhodlána pokračovat v misi, pro kterou byla ERC zřízena a kterou je podpora hraničního „bottom-up“ výzkumu. I přes současnou pandemii a komplikace s ní související ERC zpracovává žádosti o Starting a Consolidator granty, které budou podporovat výzkumné pracovníky z celé Evropě na cestě za jejich budoucími objevy.

Prohlášení vědecké rady ERC - český překlad (PDF, 52 kB)

05.06.22

Zjemnělá složitost: přednáška Michala Kouckého

Pozvánka na veřejnou přednášku 21. června 2022: Tradiční dělení výpočetních úloh na efektivně řešitelné a efektivně neřešitelné je příliš hrubé a neodráží naše reálné potřeby. Tzv. zjemnělá složitost se snaží předestřít jemnější obrázek skutečnosti a ukazuje překvapivou souvislost mezi oběma typy úloh.

02.06.22

Pavel Barša: Válka na Ukrajině – co předcházelo a co přijde

Záznam přednášky prof. Barši z Ústavu politologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kterou přednesl na XXVIII. valném shromáždění Učené společnosti České republiky 16. května 2022.

18.05.22

Novým předsedou Učené společnosti České republiky se stal Libor Grubhoffer

Učená společnost České republiky má nového předsedu. S účinností od 17. května 2022 se jím na dva roky stal prof. Libor Grubhoffer, dosavadní 1. místopředseda společnosti, bývalý rektor Jihočeské univerzity a stávající ředitel Biologického centra AV ČR. Střídá prof. Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.