Společné prohlášení na podporu Ukrajiny

/ 01.03.2022 /

Šestý den po přepadení Ukrajiny ruskou armádou představitelé organizací sdružujících vědce zabývající se základním výzkumem v přírodních i humanitních vědách a akademiky z oblasti lékařských a technických věd opětovně odsuzují tento bezohledný, krutý, nelidský a stejně tak i nesmyslný čin a ztotožňují se se všemi předchozími prohlášeními Učené společnosti České republiky. Voláme po maximální pomoci napadené Ukrajině a vyzýváme ruského agresora k ukončení bojů a k úplnému stažení ruské armády z území Ukrajiny.

Současně vyjadřujeme solidaritu svým kolegům z Ukrajiny i všem lidem v této krutě zkoušené zemi.  Odhodlanost i hrdinství Ukrajinců bránících své domovy, svá města i celou svoji zem, její svobodu a nezávislost vyvolává náš hluboký obdiv a sympatie.

Náš respekt patří i velkému množství ruských akademiků, umělců, novinářů, studentů a mnoha další lidí, kteří zvedli hlas pro zastavení války. Ta nejen že vede k úmrtím a zraněním těla i duše, ale také významně boří důvěru, která po mnoho desetiletí panovala mezi obyčejnými lidmi západní i východní části evropského kontinentu. Právě tento hlas považujeme za naději nejen pro ukončení zločinné války, ale i za zárodek pro budoucí důvěru mezi státy Evropské unie a Ruskem.

Nové budování této důvěry bude velmi dlouhý proces. Jeho prvním krokem musí být bezpodmínečné zastavení bojů ze strany ruského agresora a stažení ruských vojsk z Ukrajiny.  Jako akademici z malé země ve středu Evropy jsme přesvědčeni, že cesta k budoucímu míru je nejen možná, ale i naprosto nezbytná, a jsme připraveni, jak jen bude v našich silách, jí pomoci.

Za Učenou společnost České republiky
Prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DrSc., předseda

Za Českou lékařskou akademii
Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., FCMA, předseda

Za Inženýrskou akademii České republiky
Prof. Ing. Petr Zuna, CSc., D.Eng., h.c., FEng., prezident

Prohlášení ve formátu PDF

18.05.22

Novým předsedou Učené společnosti České republiky se stal Libor Grubhoffer

Učená společnost České republiky má nového předsedu. S účinností od 17. května 2022 se jím na dva roky stal prof. Libor Grubhoffer, dosavadní 1. místopředseda společnosti, bývalý rektor Jihočeské univerzity a stávající ředitel Biologického centra AV ČR. Střídá prof. Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

16.05.22

Medaile a ceny Učené společnosti České republiky 2022

Učená společnost České republiky na svém XXVIII. valném shromáždění 16. května 2022 udělila medaile za zásluhy o rozvoj vědy a ceny významným vědcům, vědeckým novinářům, pedagogům a talentovaným středoškolským studentům.

10.05.22

The Future of Energy: přednášky v rámci XXVIII. valného shromáždění Učené společnosti

Jak se museí elektrická distribuční soustava, má-li zvládnout rostoucí podíl obnovitelných zdrojů? Jak využít chemické procesy pro skladování elektrické energie? Jaké jsou sociální a ekonomické aspekty probíhající transformace? Na tyto a další otázky odpoví přednáškový blok, který je součástí XXVIII. valného shromáždění Učené společnosti v pondělí 16. května 2022. Přednášky lze sledovat online.