Společné prohlášení na podporu Ukrajiny

/ 01.03.2022 /

Šestý den po přepadení Ukrajiny ruskou armádou představitelé organizací sdružujících vědce zabývající se základním výzkumem v přírodních i humanitních vědách a akademiky z oblasti lékařských a technických věd opětovně odsuzují tento bezohledný, krutý, nelidský a stejně tak i nesmyslný čin a ztotožňují se se všemi předchozími prohlášeními Učené společnosti České republiky. Voláme po maximální pomoci napadené Ukrajině a vyzýváme ruského agresora k ukončení bojů a k úplnému stažení ruské armády z území Ukrajiny.

Současně vyjadřujeme solidaritu svým kolegům z Ukrajiny i všem lidem v této krutě zkoušené zemi.  Odhodlanost i hrdinství Ukrajinců bránících své domovy, svá města i celou svoji zem, její svobodu a nezávislost vyvolává náš hluboký obdiv a sympatie.

Náš respekt patří i velkému množství ruských akademiků, umělců, novinářů, studentů a mnoha další lidí, kteří zvedli hlas pro zastavení války. Ta nejen že vede k úmrtím a zraněním těla i duše, ale také významně boří důvěru, která po mnoho desetiletí panovala mezi obyčejnými lidmi západní i východní části evropského kontinentu. Právě tento hlas považujeme za naději nejen pro ukončení zločinné války, ale i za zárodek pro budoucí důvěru mezi státy Evropské unie a Ruskem.

Nové budování této důvěry bude velmi dlouhý proces. Jeho prvním krokem musí být bezpodmínečné zastavení bojů ze strany ruského agresora a stažení ruských vojsk z Ukrajiny.  Jako akademici z malé země ve středu Evropy jsme přesvědčeni, že cesta k budoucímu míru je nejen možná, ale i naprosto nezbytná, a jsme připraveni, jak jen bude v našich silách, jí pomoci.

Za Učenou společnost České republiky
Prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DrSc., předseda

Za Českou lékařskou akademii
Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., FCMA, předseda

Za Inženýrskou akademii České republiky
Prof. Ing. Petr Zuna, CSc., D.Eng., h.c., FEng., prezident

Prohlášení ve formátu PDF

23.09.22

Odešel prof. Luboslav Stárka, přední osobnost nejen české endokrinologie

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 17. září 2022 ve věku 91 let zemřel emeritní člen Učené společnosti, prof. MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc.

13.09.22

Veřejná diskuse: Současný stav hodnocení vědy v ČR

Učená společnost České republiky srdečně zve v úterý 20. září od 16 hodin na diskusi o hodnocení vědy a o jeho využití v řízení a financování výzkumu v ČR.

15.08.22

Odešel prof. Mojmír Petráň, vynálezce konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním

S velkým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 13. srpna zemřel ve věku 99 let člen Učené společnosti prof. MUDr. Mojmír Petráň, CSc., který se nesmazatelně zapsal do dějin vývoje mikroskopické techniky. Vzpomínáme s vděčností.