Společné prohlášení na podporu Ukrajiny

/ 01.03.2022 /

Šestý den po přepadení Ukrajiny ruskou armádou představitelé organizací sdružujících vědce zabývající se základním výzkumem v přírodních i humanitních vědách a akademiky z oblasti lékařských a technických věd opětovně odsuzují tento bezohledný, krutý, nelidský a stejně tak i nesmyslný čin a ztotožňují se se všemi předchozími prohlášeními Učené společnosti České republiky. Voláme po maximální pomoci napadené Ukrajině a vyzýváme ruského agresora k ukončení bojů a k úplnému stažení ruské armády z území Ukrajiny.

Současně vyjadřujeme solidaritu svým kolegům z Ukrajiny i všem lidem v této krutě zkoušené zemi.  Odhodlanost i hrdinství Ukrajinců bránících své domovy, svá města i celou svoji zem, její svobodu a nezávislost vyvolává náš hluboký obdiv a sympatie.

Náš respekt patří i velkému množství ruských akademiků, umělců, novinářů, studentů a mnoha další lidí, kteří zvedli hlas pro zastavení války. Ta nejen že vede k úmrtím a zraněním těla i duše, ale také významně boří důvěru, která po mnoho desetiletí panovala mezi obyčejnými lidmi západní i východní části evropského kontinentu. Právě tento hlas považujeme za naději nejen pro ukončení zločinné války, ale i za zárodek pro budoucí důvěru mezi státy Evropské unie a Ruskem.

Nové budování této důvěry bude velmi dlouhý proces. Jeho prvním krokem musí být bezpodmínečné zastavení bojů ze strany ruského agresora a stažení ruských vojsk z Ukrajiny.  Jako akademici z malé země ve středu Evropy jsme přesvědčeni, že cesta k budoucímu míru je nejen možná, ale i naprosto nezbytná, a jsme připraveni, jak jen bude v našich silách, jí pomoci.

Za Učenou společnost České republiky
Prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DrSc., předseda

Za Českou lékařskou akademii
Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., FCMA, předseda

Za Inženýrskou akademii České republiky
Prof. Ing. Petr Zuna, CSc., D.Eng., h.c., FEng., prezident

Prohlášení ve formátu PDF

25.01.23

Ve věku 87 let zemřel prof. Josef Paldus

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v neděli 15. ledna 2023 zemřel po krátké nemoci ve věku 87 let zahraniční člen Učené společnosti prof. Josef Paldus, významný světový chemik, emeritní profesor aplikované matematiky na University of Waterloo v kanadském Ontariu. Věnoval se především kvantové chemii a zejména jejím matematickým aspektům.

12.01.23

Ceny pro středoškolské studenty 2023

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu.

12.01.23

Ceny pro vysokoškolské studenty - nominace v plném proudu

Vysokoškolští studenti v bakalářském a magisterském stupni studia se mohou ucházet o ceny určené pro autory či spoluautory originálních výzkumných prací. Uzávěrka nominací je 31. ledna! Do soutěží mohou studenti přihlásit odborný článek, bakalářskou práci, studentskou práci nebo studii vytvořenou výhradně pro účely ceny. Výběrové komise bude hodnotit především originalitu práce a studentův podíl na ní (v případě kolektivního díla).