Stanovisko Rady Učené společnosti k očkování proti covid-19

/ 16.12.2020 /

Rada Učené společnosti České republiky vyjadřuje podporu zahájení očkování proti infekci COVID-19 ihned poté, co příslušné evropské instituce zodpovědné za lékovou bezpečnost schválí očkovací látky do klinického použití.

Připojuje se tak k výzvám představitelů univerzit a lékařských fakult.  Rada současně odmítá nepotvrzené fámy o vážných negativních účincích očkovacích látek.  Jejich šíření považuje za nebezpečí pro celou zemi.

Jako reprezentantka organizace sdružující přední české a moravské vědce přírodovědných i humanitních oborů považuje Rada Učené společnosti za nutné zdůraznit, že zavedení očkování před více než dvěma stovkami let znamenalo záchranu stovek milionů lidí před smrtí. V čele aktivit spojených s očkováním vždy stáli vědci, kteří vakcíny vyvinuli, aplikovali a přesvědčili veřejnost o jejich smyslu i významu. I za současné situace se Rada Učené společnosti domnívá, že očkování je důležitý krok, který pomůže přerušit řetězení případů onemocnění COVID-19. To již v současnosti vedlo k úmrtí minimálně 10 000 obyvatel Česka, dalším tisícům přineslo vážné komplikace choroby, všem obyvatelům země pak ekonomické ztráty ve výši stovek milionů korun a rozvrací jak sociální, tak hospodářský život naší země.

Rada Učené společnosti očekává jasnou a přehlednou strategii očkování, rázné kroky při jeho organizaci, stejně jako otevřenou komunikaci odpovědných orgánů o očkování. Při tom nabízí součinnost svých odborníků.  Současně také žádá o podporu očkování představitele českého politického, hospodářského, kulturního i sportovního života tak, jako to nyní činí představitelé akademické i vědecké komunity v České republice.

V Praze dne 15. prosince 2020

Prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DrSc. předseda Učené společnosti České republiky
Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. 1. místopředseda Učené společnosti České republiky
Prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., místopředsedkyně Učené společnosti České republiky
Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., vědecký sekretář Učené společnosti České republiky

Stanovisko ve formátu pdf ke stažení

29.09.21

Krásné společenské stroje: pozvánka na diskusi o umělé inteligenci a algoritmické teorii her

Učená společnost Vás srdečně zve na diskusi "Krásné společenské stroje: umělá inteligence a algoritmická teorie her". Diskutovat bude pět světových expertů: Jiří Matas (ČVUT), Tomáš Mikolov (CIIRC), Martin Schmid (Google DeepMind), Jan Vondrák (Stanford Univ.) a Lenka Zdeborová (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Diskuse se uskuteční 19. 10. 2021 od 16.00 hod. v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 (místnost 206). Diskusi bude možno sledovat také na YouTube: http://spolecenske-stroje.jdem.cz.

Pozvánka (PDF)

29.09.21

Stříbrná medaile Senátu pro Helenu Illnerovou a Jiřího Grygara

Členové Učené společnosti prof. Helena Illnerová a dr. Jiří Grygar převzali 28. září 2021 z rukou předsedy Senátu PČR Miloše Vystrčila Stříbrnou pamětní medaili. Stříbrná medaile předsedy Senátu se uděluje od roku 2007 osobnostem z řad vědců, umělců, sportovců a dalším osobám, které vynikly ve svých oborech či vykonaly zvláštní čin. Od roku 2012 medaili uděluje předseda Senátu při příležitosti Dne české státnosti, tj. 28. září. Příležitostně může být předána během roku v případě návštěvy významných zahraničních osobností.

16.09.21

Pozvánka ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D.: Ekonomie a lidská nepozornost

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování online přednášky doc. RNDr. Filipa Matějky, Ph.D. (CERGE-EI, Praha; Center for Economic and Policy Research, London): Ekonomie a lidská nepozornost. Přednášku je možné sledovat 21. 9. 2021 od 16:00 hod. na YouTube: http://matejka.jdem.cz

Pozvánka (PDF)