Stanovisko Rady Učené společnosti k očkování proti covid-19

/ 16.12.2020 /

Rada Učené společnosti České republiky vyjadřuje podporu zahájení očkování proti infekci COVID-19 ihned poté, co příslušné evropské instituce zodpovědné za lékovou bezpečnost schválí očkovací látky do klinického použití.

Připojuje se tak k výzvám představitelů univerzit a lékařských fakult.  Rada současně odmítá nepotvrzené fámy o vážných negativních účincích očkovacích látek.  Jejich šíření považuje za nebezpečí pro celou zemi.

Jako reprezentantka organizace sdružující přední české a moravské vědce přírodovědných i humanitních oborů považuje Rada Učené společnosti za nutné zdůraznit, že zavedení očkování před více než dvěma stovkami let znamenalo záchranu stovek milionů lidí před smrtí. V čele aktivit spojených s očkováním vždy stáli vědci, kteří vakcíny vyvinuli, aplikovali a přesvědčili veřejnost o jejich smyslu i významu. I za současné situace se Rada Učené společnosti domnívá, že očkování je důležitý krok, který pomůže přerušit řetězení případů onemocnění COVID-19. To již v současnosti vedlo k úmrtí minimálně 10 000 obyvatel Česka, dalším tisícům přineslo vážné komplikace choroby, všem obyvatelům země pak ekonomické ztráty ve výši stovek milionů korun a rozvrací jak sociální, tak hospodářský život naší země.

Rada Učené společnosti očekává jasnou a přehlednou strategii očkování, rázné kroky při jeho organizaci, stejně jako otevřenou komunikaci odpovědných orgánů o očkování. Při tom nabízí součinnost svých odborníků.  Současně také žádá o podporu očkování představitele českého politického, hospodářského, kulturního i sportovního života tak, jako to nyní činí představitelé akademické i vědecké komunity v České republice.

V Praze dne 15. prosince 2020

Prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DrSc. předseda Učené společnosti České republiky
Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. 1. místopředseda Učené společnosti České republiky
Prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., místopředsedkyně Učené společnosti České republiky
Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., vědecký sekretář Učené společnosti České republiky

Stanovisko ve formátu pdf ke stažení

18.05.22

Novým předsedou Učené společnosti České republiky se stal Libor Grubhoffer

Učená společnost České republiky má nového předsedu. S účinností od 17. května 2022 se jím na dva roky stal prof. Libor Grubhoffer, dosavadní 1. místopředseda společnosti, bývalý rektor Jihočeské univerzity a stávající ředitel Biologického centra AV ČR. Střídá prof. Pavla Jungwirtha z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

16.05.22

Medaile a ceny Učené společnosti České republiky 2022

Učená společnost České republiky na svém XXVIII. valném shromáždění 16. května 2022 udělila medaile za zásluhy o rozvoj vědy a ceny významným vědcům, vědeckým novinářům, pedagogům a talentovaným středoškolským studentům.

10.05.22

The Future of Energy: přednášky v rámci XXVIII. valného shromáždění Učené společnosti

Jak se museí elektrická distribuční soustava, má-li zvládnout rostoucí podíl obnovitelných zdrojů? Jak využít chemické procesy pro skladování elektrické energie? Jaké jsou sociální a ekonomické aspekty probíhající transformace? Na tyto a další otázky odpoví přednáškový blok, který je součástí XXVIII. valného shromáždění Učené společnosti v pondělí 16. května 2022. Přednášky lze sledovat online.