Stanovisko Rady Učené společnosti k očkování proti covid-19

/ 16.12.2020 /

Rada Učené společnosti České republiky vyjadřuje podporu zahájení očkování proti infekci COVID-19 ihned poté, co příslušné evropské instituce zodpovědné za lékovou bezpečnost schválí očkovací látky do klinického použití.

Připojuje se tak k výzvám představitelů univerzit a lékařských fakult.  Rada současně odmítá nepotvrzené fámy o vážných negativních účincích očkovacích látek.  Jejich šíření považuje za nebezpečí pro celou zemi.

Jako reprezentantka organizace sdružující přední české a moravské vědce přírodovědných i humanitních oborů považuje Rada Učené společnosti za nutné zdůraznit, že zavedení očkování před více než dvěma stovkami let znamenalo záchranu stovek milionů lidí před smrtí. V čele aktivit spojených s očkováním vždy stáli vědci, kteří vakcíny vyvinuli, aplikovali a přesvědčili veřejnost o jejich smyslu i významu. I za současné situace se Rada Učené společnosti domnívá, že očkování je důležitý krok, který pomůže přerušit řetězení případů onemocnění COVID-19. To již v současnosti vedlo k úmrtí minimálně 10 000 obyvatel Česka, dalším tisícům přineslo vážné komplikace choroby, všem obyvatelům země pak ekonomické ztráty ve výši stovek milionů korun a rozvrací jak sociální, tak hospodářský život naší země.

Rada Učené společnosti očekává jasnou a přehlednou strategii očkování, rázné kroky při jeho organizaci, stejně jako otevřenou komunikaci odpovědných orgánů o očkování. Při tom nabízí součinnost svých odborníků.  Současně také žádá o podporu očkování představitele českého politického, hospodářského, kulturního i sportovního života tak, jako to nyní činí představitelé akademické i vědecké komunity v České republice.

V Praze dne 15. prosince 2020

Prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DrSc. předseda Učené společnosti České republiky
Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. 1. místopředseda Učené společnosti České republiky
Prof. RNDr. Blanka Říhová, DrSc., místopředsedkyně Učené společnosti České republiky
Prof. MUDr. Michal Anděl, CSc., vědecký sekretář Učené společnosti České republiky

Stanovisko ve formátu pdf ke stažení

29.09.22

Pozvánka na Palackého přednášku Urse Heftricha: Literární překlad jako tvořivá komparatistika

Urs Heftrich ze Slovanského institutu Univerzity v Heidelbergu je odborníkem na českou poezii 20. století, kterou také překládá. Básnický překlad je pro něj tvůrčím výkonem na hranici mezi odbornou a uměleckou aktivitou, jejímž zázemím je literární komparatistika. Jeho přednáška se uskuteční 1. listopadu 2022 v 16 h v refektáři MFF UK (Malostranské náměstí 2/25).

23.09.22

Odešel prof. Luboslav Stárka, přední osobnost nejen české endokrinologie

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v sobotu 17. září 2022 ve věku 91 let zemřel emeritní člen Učené společnosti, prof. MUDr. RNDr. Luboslav Stárka, DrSc.

13.09.22

Veřejná diskuse: Současný stav hodnocení vědy v ČR

Učená společnost České republiky srdečně zve v úterý 20. září od 16 hodin na diskusi o hodnocení vědy a o jeho využití v řízení a financování výzkumu v ČR.