Útlum uhlí v České republice – prohlášení Rady Učené společnosti

/ 16.02.2021 /

Rada Učené společnosti ČR podporuje stanovisko Komise pro životní prostředí AV ČR k útlumu uhlí a jednoznačně se staví za její výzvu Vládě ČR stanovit rok 2033 jako závazný termín ukončení spalování uhlí pro výrobu energie.

Rada se na tomto prohlášení shodla na svém zasedání 16. února 2021.

Jménem Rady Učené společnosti
prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. – předseda

Stanovisko Komise pro životní prostředí AV ČR  k problematice útlumu uhlí v České republice (PDF)

13.05.21

Vyjádření Učené společnosti České republiky k společenské situaci v souvislosti s výbuchem ve Vrběticích

Členové Učené společnosti České republiky se na svém XXVII. valném shromáždění 12. května 2021 shodli na prohlášení k aktuální společenské situaci:

Valné shromáždění Učené společnosti České republiky podporuje všechny kroky vedoucí k posílení suverenity České republiky a její příslušnosti k evropským a euroatlantickým strukturám, především Evropské unii a NATO. S nimi je spojena svoboda v naší zemi, základní podmínka pro rozvoj vědy, kultury a vzdělávání, se kterými úzce souvisí i naše současná a zejména budoucí prosperita.

11.05.21

Medaile a ceny Učené společnosti České republiky 2021

Učená společnost České republiky na svém XXVII. valném shromáždění 11. května 2021 udělila medaile za zásluhy o rozvoj vědy a ceny významným vědcům, úspěšným pedagogům a talentovaným středoškolským studentům.

06.05.21

XXVII. valné shromáždění Učené společnosti 11. 5. – 12. 5. 2021

Učená společnost ČR Vás srdečně zve ke sledování slavnostní části XXVII. valného shromáždění, které se koná 11. 5. 2021 od 10:30 hod. Na shromáždění budou předány medaile za zásluhy o rozvoj vědy a ceny Učené společnosti za rok 2020 a 2021. Od 11:30 hod. následuje série přednášek předních odborníků na téma "Pandemie infekčního onemocnění covid-19: výzva pro biomedicínu a společenské vědy". Valné shromáždění je možné sledovat živě na YouTube: http://ucenaspolecnost2021.jdem.cz.
Pozvánka (PDF, 150 kB)