Útlum uhlí v České republice – prohlášení Rady Učené společnosti

/ 16.02.2021 /

Rada Učené společnosti ČR podporuje stanovisko Komise pro životní prostředí AV ČR k útlumu uhlí a jednoznačně se staví za její výzvu Vládě ČR stanovit rok 2033 jako závazný termín ukončení spalování uhlí pro výrobu energie.

Rada se na tomto prohlášení shodla na svém zasedání 16. února 2021.

Jménem Rady Učené společnosti
prof. Mgr. Pavel Jungwirth, DSc. – předseda

Stanovisko Komise pro životní prostředí AV ČR  k problematice útlumu uhlí v České republice (PDF)

25.01.23

Ve věku 87 let zemřel prof. Josef Paldus

S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že v neděli 15. ledna 2023 zemřel po krátké nemoci ve věku 87 let zahraniční člen Učené společnosti prof. Josef Paldus, významný světový chemik, emeritní profesor aplikované matematiky na University of Waterloo v kanadském Ontariu. Věnoval se především kvantové chemii a zejména jejím matematickým aspektům.

12.01.23

Ceny pro středoškolské studenty 2023

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu.

12.01.23

Ceny pro vysokoškolské studenty - nominace v plném proudu

Vysokoškolští studenti v bakalářském a magisterském stupni studia se mohou ucházet o ceny určené pro autory či spoluautory originálních výzkumných prací. Uzávěrka nominací je 31. ledna! Do soutěží mohou studenti přihlásit odborný článek, bakalářskou práci, studentskou práci nebo studii vytvořenou výhradně pro účely ceny. Výběrové komise bude hodnotit především originalitu práce a studentův podíl na ní (v případě kolektivního díla).