Výroba české vakcíny: stanovisko Komise Učené společnosti ČR k vědecko-technologickým otázkám onemocnění covid-19

/ 03.03.2021 /

Vláda České republiky oznámila v usnesení ze svého jednání dne 1. března 2021, že se znovu vrátí k projektu vývoje a výroby české vakcíny proti onemocnění covid-19, který byl spuštěn z podnětu bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha v květnu 2020 a ukončen na sklonku léta loňského roku. Představitelé odborné veřejnosti pod hlavičkou Učené společnosti ČR vyjádřili tehdy důrazný nesouhlas s tímto plánem.

Realita pandemie šířícího se koronavirového onemocnění a zejména mimořádná rychlost, s jakou bylo renomovanými farmaceutickými společnostmi vyvinuto, klinicky otestováno a do praktického užití uvedeno několik vysoce kvalitních a bezpečných vakcín proti covid-19, dala za pravdu moderním biotechnologiím.

Vládní projekt na vývoj vakcíny proti covid-19, podobně jako ten loňský ministerstva zdravotnictví, je naopak příkladem překonané technologické platformy na principu inaktivovaného viru, která je využívána při výrobě čínské vakcíny Sinovac a Sinofarm a indické vakcíny Covaxin. Značnou nevýhodou těchto inaktivovaných vakcín je, že divoký koronavirus musí být pomnožen ve velkých objemech buněčných kultur, následně chemicky inaktivován a odstředěn do potřebné koncentrace virových částic pro konečnou formulaci do dávek očkovací látky. Komplikací tohoto postupu je, že výsledný preparát virových částic je kontaminován složkami produkčních buněk. Dosáhnout bezpečnou čistotu výsledné očkovací látky je velmi náročné a nákladné. Takto jednou připravenou vakcínu navíc není možné aktualizovat pro případ ochrany před šířícími se novými, přirozenými mutacemi vzniklými variantami koronaviru. V současnosti máme k dispozici moderní platformy genových a vektorových vakcín, které obě naopak umožňují pohotovou aktualizaci vakcíny jejím genovým „přeprogramováním“ na novou variantu koronaviru.

Úmysl vlády pokračovat ve vývoji inaktivované vakcíny proti covid-19 je v kontextu vývoje pandemie infekčního onemocnění, jakož i v souvislosti s pokroky v moderních technologiích pro výrobu vakcín, naivním a nekompetentním projektem.

Tři státní instituce se ho mají chopit s rozpočtem 250 milionů Kč, to jsou podle předběžné kalkulace vlády určitě zajímavé peníze na personální náklady případně přístrojové investice zmíněných státních ústavů, ale rozhodně by byly jenom zlomkem reálných nákladů spojených s vývojem vakcíny a zejména s preklinickými a klinickými testy. Bohužel i tento letošní projekt české vakcíny se tváří, jako že nákladné klinické testy vlastně nebudou potřeba.

Zástupci problémové komise Učené společnosti ČR k vědecko-technologickým otázkám onemocnění covid-19 i tentokrát žádají Vládu ČR, aby upustila od naivního a nekompetentního plánu vyvíjet inaktivovanou vakcínu proti covid-19 a zmařit tak nesmyslně naplánované finanční prostředky.

Současně doporučujeme, aby zmíněné finanční prostředky byly účelně využity tam, kde naše výzkumné kapacity mohou být ku prospěchu řešení pandemie v naší zemi.

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc., Hon. D.Sc.
koordinátor komise a 1. místopředseda Učené společnosti ČR

Stanovisko ke stažení (PDF)

členové komise:

Libor Grubhoffer, Biologické centrum AV ČR; virologie a biochemie, vakcíny, virová a serologická diagnostika

Martin Fusek, ÚOCHB AV ČR / IOCB Tech, s.r.o.; biotechnologie, biofarmacie (biologická léčba), přenosy technologií do praxe

Jiří Hejnar, ÚMG AV ČR; virologie, molekulární genetika virů a buněk, genové inženýrství

Ivan Hirsch, BIOCEV / PřF UK + ÚOCHB AV ČR; virologie, molekulární genetika virů, mechanismy replikace, molekulární patogeneze

Ladislav Machala, 3. LF UK / Nemocnice Bulovka, Centrum AIDS; infekční onemocnění virového původu, mechanismy a klinika virových onemocnění člověka možnosti jejich terapie

Radim Nencka, ÚOCHB AV ČR; medicinální chemie, výzkum a vývoj antivirotik

Daniel Růžek, VÚVeL + Biologické centrum AV ČR / Parazitologický ústav; virologie, mechanismy replikace virů, testování virových vakcín a antivirotik

Anna Šedivá, 2. LF UK, FN Motol, imunologie, imunopatogeneze a imunoterapie infekčních nemocí

Ruth Tachezy, BIOCEV / PřF UK; virologie, mechanismy virových infekcí, molekulární epidemiologie virů, vakcíny

17.01.22

Vyhlášení soutěže o ceny Učené společnosti pro středoškolské studenty

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu. Návrhy na udělení ceny studentům středních škol mohou podávat členové Učené společnosti, ředitelé středních škol České republiky a Sdružení na podporu talentované mládeže České republiky. Podmínkou pro udělení ceny je zpracování vybraného odborného tématu tvůrčím způsobem. Mohou být oceněni pouze studenti, kteří jsou v letošním roce ještě studenty střední školy. Uzávěrka soutěže je 28. února 2020. Další podrobnosti jsou uvedeny v přiloženém dopise.

Vyhlášení soutěže (PDF)

11.01.22

Pozvánka k online sledování přednášky prof. Romana Koteckého

Učená společnost Vás srdečně zve ke sledování přednášky prof. RNDr. Romana Koteckého, DrSc. (Centrum pro teoretická studia UK AV ČR): Od míchání karet k Boseho-Einsteinově kondenzaci. Přednášku je možné sledovat 18. ledna 2022 od 16 hodin na YouTube: https://bit.ly/kotecky.

Pozvánka (PDF)

20.12.21

Otevřený dopis Rady Učené společnosti předsedovi vlády k (ne)prodloužení nouzového stavu

Rada Učené společnosti v otevřeném dopise žádá předsedu vlády České republiky Petra Fialu, aby vláda zvážila epidemickou situaci, přihlédla k názoru odborníků a učinila kroky umožňující pokračování nouzového stavu a opatření s ním spojených.