Kalendář akcí

18.02.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje II. sekce věd chemických

17.03.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje III. sekce věd biologicko-medicínských

21.04.2020

Plenární zasedání Učené společnosti

2. část: zajišťuje IV. sekce věd společenských a humanitních Přednáška: J. Royt: Václav IV. jako donátor a výtvarné umění jeho doby v evropském kontextu

Nadační fond

Diskuse o kvantitativních metodách hodnocení vědy

140. zasedání Učené společnosti v listopadu 2008 bylo vyhrazeno diskusi týkající se problematiky hodnocení vědy.

Zazněly dva příspěvky. První pronesl člen Učené společnosti Jan Krajíček na téma "Zpráva Mezinárodní matematické unie o kvantitativním hodnocení vědy" (PDF, 33 kB), vlastní zpráva IMU (PDF, 417 kB). Následoval příspěvek Petra Rába: "Hodnotíme vědu profesionálně?" Petr Ráb je členem AR AV ČR odpovědný za koncepční otázky podpory výzkumu a vývoje a agendu institucionální podpory, hodnocení výzkumných záměrů a výsledků pracovišť AV ČR. K pronesení příspěvku ho na zasedání US ČR pozvala H. Illnerová. Je možno říci, že diskuse ujasnila názory na výše uvedenou problematiku.

Shrnutí diskuse naleznete zde (PDF, 57 kB).

Zpět na seznam článků

Novinky

28.01.20

Prof. Eva Zažímalová – "Top ženy Česka"

Předsedkyně Akademie věd ČR a členka US prof. Eva Zažímalová se stala vítězkou v kategorii Veřejná správa prestižní ankety "Top ženy Česka". Ocenění si převzala 20. 1. 2020 v prostorách Fóra Karlín. Eva Zažímalová se zabývá výzkumem fytohormonu auxinu – jeho metabolismem a molekulárními mechanismy jeho působení a transportu v rostlinných buňkách.

20.01.20

Úmrtí člena Učené společnosti prof. ThDr. Petra Pokorného, DrSc.

18. ledna 2020 zemřel po krátké těžké nemoci ve věku 86 let člen Učené společnosti a její předseda v letech 2012–2014 prof. Petr Pokorný, evangelický teolog, filozof, historik; profesor Nového zákona na Evangelické teologické fakulty UK. Badatelsky se věnoval interpretaci Nového zákona v jeho širokých souvislostech. Vedle své badatelské a učitelské činnosti se věnoval také předávání myšlenkového světa křesťanství širší veřejnosti jako kazatel evangelické církve i v mnoha popularizačních přednáškách a rozhlasových pořadech.
nekrolog ke stažení (PDF, 163 kB)

17.01.20

Vyhlášení soutěže pro středoškolské studenty

Učená společnost České republiky vypisuje soutěž o ceny v kategorii „středoškolský student“ za výjimečné vědecké aktivity v přírodovědeckých nebo humanitních oborech. Cílem je podpora talentovaných studentů a rozvíjení jejich zájmu o vědu. Návrhy na udělení ceny studentům středních škol mohou podávat členové Učené společnosti, ředitelé středních škol České republiky a Sdružení na podporu talentované mládeže České republiky. Podmínkou pro udělení ceny je zpracování vybraného odborného tématu tvůrčím způsobem. Mohou být oceněni pouze studenti, kteří jsou v letošním roce ještě studenty střední školy. Uzávěrka soutěže je 28. února 2020. Další podrobnosti jsou uvedeny v přiloženém dopise.

dopis ke stažení (PDF, 1 MB)