Zpět na seznam článků

06.08.2024

Otevřený dopis k problematice využití olympijské symboliky znalostními a dovednostními olympiádami

doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D.
ministr školství, mládeže a tělovýchovy

Český olympijský výbor
Benešovská 1925/6

V Praze, dne 6. srpna 2024

Otevřený dopis k problematice využití olympijské symboliky školními znalostními a dovednostními olympiádami

Vážený pane ministře,

vážení zástupci Českého olympijského výboru,

Český olympijský výbor (ČOV) vystoupil s myšlenkou, že je na čase, aby se školní znalostní a dovednostní olympiády žactva a studentů zřekly označení olympiáda. Biologická a zeměpisná olympiáda již dostaly oficiální stanovisko: „ČOV Vám souhlas k použití výrazu ‚olympiáda‘ neuděluje." A co je podstatné: Pokud školní olympiády neuposlechnou, mohou přijít o veřejnou podporu od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Desítky let trvající tradice našich školních olympiád z matematiky, fyziky, chemie, biologie, zeměpisu a dalších předmětů přinesla a stále přináší bezpočet úspěchů. Vede žáky a studenty k aktivnímu zájmu o poznávání světa, v němž žijí. Generuje a podporuje talenty, z nichž vyrůstají špičkoví odborníci působící v nejrůznějších oblastech života společnosti – ve školství, vědě a výzkumu, v průmyslu, ve státní správě i soukromém sektoru. Většina našich národních olympiád je součástí mezinárodních olympiád a vítězové národních kol jsou pravidelnými úspěšnými řešiteli či dokonce vítězi i těchto mezinárodních olympiád.

ČOV vychází ze zákona č. 60/2000 Sb. o ochraně olympijských symbolik, v němž se mimo jiné píše: „Jakékoliv užívání olympijských symbolik pro obchodní, reklamní nebo jiné obdobné účely je možné pouze na základě předchozího písemného zmocnění; […] Písemné zmocnění může udělit oprávněné osobě Český olympijský výbor.“

Znalostní a dovednostní olympiády však nejsou komerčními akcemi, což podle vyjádření ředitelky komunikace ČOV Barbory Žehanové v článku na webu Seznam Zprávy z 6. 8. 2024 uznává i ČOV. Vadí mu spojení slova „olympiáda“ s komerčními partnery olympiád, bez nichž se však financování těchto soutěží neobejde.

Úpravou podmínek žádostí o dotace nyní toto stanovisko ČOV podpořilo i MŠMT, které tím organizátory olympiád tlačí k tomu, aby se požadavkům ČOV podřídily.

Celá věc je natolik neuvěřitelná a absurdní, že se snad musí jednat jen o jakési nedorozumění nebo nevhodnou aktivitu jednotlivců, která není vyjádřením oficiálního názoru Českého olympijského výboru ani ministerstva školství.

Žádáme proto MŠMT a ČOV, aby svůj postoj ke školním znalostním a dovednostem olympiádám přehodnotily a neztěžovaly jejich organizátorům tímto absurdním požadavkem jejich záslužnou a celé společnosti prospěšnou práci.

S přátelskými pozdravy Rada Učené společnosti ČR:

• prof. RNDr. Martin Loebl, CSc. – předseda
  • RNDr. Ivo Starý, CSc. – 1. místopředseda
  • prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc. – 2. místopředseda
  • RNDr. Šárka Nečasová, DSc. – vědecká tajemnice
  • Prof. RNDr. Rupert Leitner, Dr.Sc. – předseda I. sekce věd matematicko-fyzikálních
  • prof. Ing. Michal Hocek, CSc., DSc. – předseda II. sekce věd chemických
  • prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.  – předseda III. sekce věd biologicko-medicínských
  • prof. Lenka Karfíková, Dr. theol. – předsedkyně IV. sekce věd společenských a humanitních

Připomeňte si diskuse Učené společnosti o open access, o predátorských vydavatelstvích a o dalších aspektech vědeckého publikování:

11.ledna 2023, moderoval Jan Trlifaj:

Open access – pozitiva a rizika